Restanti la deseuri si la parcuri verzi

Restanti la deseuri si la parcuri verzi

Raportul despre Starea Mediului din 2009 arata ca am ramas in urma cu toate obiectivele verzi. Suntem codasi la gestionarea deseurilor, la crearea spatiilor verzi si la punerea in practica a legislatiei europene pentru mediu.

Gestionarea deseurilor este un capitol sensibil pentru tara noastra, care nu are un sistem integrat pentru gunoaie. Le strangem, dar apoi nu mai facem nimic pentru a le recupera. Avem 101 gropi de gunoi care nu sunt ecologice si care trebuie inchise pana in 2017.

Raportul de la Mediu mai arata ca, in prezent, nu sunt in functiune incineratoare pentru tratarea termica a deseurilor solide municipale.

„Compozitia si caracteristicile deseurilor menajere din Romania, adica umiditate de circa 50% si putere calorica mai mica de 8.400 kJ/kg, precum si costurile mai ridicate ale acestei metode de eliminare a deseurilor menajere nu permit incinerarea la aceasta data”, se arata in sinteza pentru 2009.

Vom arde deseurile dupa 2016

Pe de alta parte, Romania are un plan national de gestionare a deseurilor care prevede ca incinerarea gunoaielor municipale va deveni fezabila in tara noastra, din punct de vedere economic si social, numai dupa anul 2016.

„Un alt capitol la care Romania a ramas in urma sunt spatiile verzi. „In Romania, desi s-au facut eforturi in ultimii ani si legislatia este pusa in acord cu legislatia europeana, noi mai avem multe de facut! Sunt mai multe domenii in care avem restante: la impaduriri, la spatiile verzi, la desfiintarea siturilor contaminate, la integrarea deseurilor”, a aratat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

Fara spatii verzi in multe Orase Mari

Ministrul a spus ca legislatia europeana pe care Romania a adoptat-o ne obliga sa avem 20 de mp de spatiu verde pe cap de locuitor pana la sfarsitul anului 2010, dar in multe localitati sunt mari probleme.

Actul normativ prevede ca, pana la 31 decembrie 2013, spatiul verde pentru fiecare locuitor in parte sa creasca pana la 25 de mp. Ministrul Mediului a mai spus ca institutia pe care o gestioneaza a alocat 450 de milioane de lei pentru infiintarea a 600 de parcuri pana la sfarsitul anului viitor.

Putine sunt orasele care au spatii verzi ca la carte: Hunedoara – 17,38 metri patrati, Geoagiu, Hunedoara – 19 metri patrati de spatiu verde. Orasele codase la spatii verzi sunt: Constanta- 1,97 metri patrati/ locuitor, Galati – 2,5 metri patrati/locuitor.

„Sunt mai multe domenii in care avem restante: la impaduriri, la spatiile verzi, la desfiintarea siturilor contaminate, la integrarea deseurilor.”

Europa a facut progrese

Raportul privind Romania a fost lansat in acelasi timp cu cel european privind starea mediului. Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice, a spus ca raportul romanesc este facut dupa un alt tipic decat cel european.

„Concluzia raportului european este pozitiva, dar prudenta. Este pozitiva pentru ca starea mediului la nivel european a cunoscut imbunatatiri, numai ca trebuie sa fim atenti la incheierea sintezei: daca nu vom lua in seama provocarile pe care le implica protectia mediului, atunci, acest lucru va avea consecinte grave in Europa”, a spus Mircea Dutu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *