Romania, Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria negociaza in prezent transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana, relateaza The Times in editia electronica.deseuri nucleare

Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE. Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului in puterea nucleara, ar putea fi aprobata in cursul acestui an de Comisia Europeana.

„Programul nuclear din Olanda este mic, iar costul construirii unui depozit subteran este foarte mare. Avem un singur reactor nuclear in Olanda, asa ca o solutie comuna ar fi un mare avatnaj”, a spus Ewoud Verhoef, director adjunct al Covra, agentia responsabila cu depozitatea deseurilor nucleare ale Olandei

Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai.

In Slovenia, este in curs de constructie un depozit pentru deseurile slab radioactive la Vrbina, in estul tarii. In iulie 2009, comunitatea locala a fost de acord sa accepte aceasta constructie, in schimbul unor compensatii anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociatie Nucleare Mondiale.

Pana in prezent, numai cateva tari din lume au construit depozite permanente pentru deseurile lor, rezultatul nedorit al productiei de energie electrica in centrale nuclerare. Restul tin materialul in depozite temporare, precum Marea Britanie la Sellafield, in West Cumbria, unde se afla circa 2.500 de tone de deseuri nucleare vitrificate, prinse in ciment si otel. O parte dintre acestea vor avea un grad ridicat de radioactivitate timp de pana la 100.000 de ani.

Olanda are numai 30 de metri cubi de deseuri nucleare puternic radioactive, comparativ cu aproape 1.900 Marea Britanie si o cantitate similara Franta, care propun construirea propriilor depozite, evaluate la mai multe miliarde de euro. De altfel, cele doua tari si Germania se opun exportului permanent de deseuri nucleare.

Costul ca Olanda sa isi construiasca propriul centru pe termen lung ar fi de circa doua miliarde de euro.

Si alte tari implicate in acest proiect, precum Romania, Slovacia, Lituania si Slovenia, se confrunta cu probleme similare. Cu unul sau doua reactoare in fiecare tara, ar prefera sa susporte in comun costurile enorme ale unui depozit subteran.

Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here