Romania, intre primii 15 exportatori mondiali de materii prime ecologice

Romania este lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica, iar la nivel mondial se pozitioneaza intre primii 15 exportatori de materii prime ecologice, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica „Bio Romania”, Marian Cioceanu, la un seminar de profil.

„Ca performanta suntem in primii 15 exportatori mondiali de materii prime, cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic. In anul 2011 am fost pe locul 1 in lume la cresterea numarului de fermieri certificati in sistem ecologic, de la 3.300 in 2010 la 10.000 anul trecut, iar in 2012 speram sa ajungem la 20.000 de fermieri. Este bine, dar nu suficient pentru ca sunt doar fermieri de subzistenta”, a precizat Cioceanu.

Acesta a aratat ca reprezentantii tarilor vestice mentionau Romania ca un important furnizor de produse ecologice de calitate, dar si ca o tara are detine terenuri agricole fertile pentru practicarea agriculturii ecologice.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problema a sectorului este legata de lipsa unitatilor de procesare, Romania exportand mai mult materii prime si foarte putine produse procesate.

„Din pacate, exportam foarte multe materii prime din sistem ecologic si foarte putine produse procesate. De asemenea, mancam foarte putine produse pentru ca vindem grau la nemti si importam biscuiti din Germania, dar la un pret mult mai mare decat cel de pe piata germana. Din cauza lipsei sectorului de procesare, perceptia romanilor este ca produsele ecologice, chiar daca sunt bune, sunt si foarte scumpe. Urmatorul nostru obiectiv este sa incercam in viitorul PNDR 2014-2020 ca sectorul de procesare ecologica sa fie finantat nerambursabil intr-un procent suficient de mare, adica cei care au unitati de procesare paine, lapte, carne si ulei sa faca si o linie prin care materia prima ecologica sa fie procesata si in Romania”, a explicat Cioceanu.

In Romania exista, la ora actuala, doar 90 de unitati de procesare in sistem bio, cele mai multe fiind de procesare a mierii, morarit si panificatie, lactate, vinuri, paste si orez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here