Romania risca sanctiuni europene aspre pentru poluarea de la Moldova Noua

Romania risca sanctiuni europene aspre pentru poluarea de la Moldova Noua
Romania risca sanctiuni europene aspre pentru poluarea de la Moldova Noua

Romania risca sanctiuni europene aspre pentru poluarea de la Moldova Noua si pentru depozitele de deseuri toxice ilegale din tara. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, iazurile de decantare ramase in urma prelucrarii minereului de cupru si zinc sunt o sursa majora de pulberi toxice, cu consecinte nefaste pentru oameni si mediu. Prin urmare, Romania are la dispozitie doua luni pentru a rezolva aceasta problema. In caz contrar, Romania se va alege, printre altele, cu sanctiuni severe inclusiv din partea Curtii de Justitie a UE.

Comisia Europeana a transmis saptamana trecuta Romaniei doua avize, in care cere rezolvarea problemelor legate de depozitele ilegale de deseuri din tara si curatarea a doua iazuri de decantare de la exploatari miniere de cupru si zinc care pun in pericol sanatatea localnicilor.

In ceea ce priveste iazurile de decantare, peste 18.000 de locuitori din Clisura Dunarii, atat din Romania, cat si din Serbia, au de suferit din cauza poluarii de la Moldova Noua. Aici, statul roman a exploatat si prelucrat minereul de cupru si zinc timp de peste 40 de ani, pana in 2006. De atunci, valorile de poluare in zona au depasit chiar si de 20 de ori limitele admise. Astfel se face ca incidenta cancerului bronhopulmonar este crescuta in zona.

Dupa ce societatea Moldomin – responsabila cu exploatarea miniera – s-a inchis, ecologizarea iazurilor de decantare a revenit Ministerului Economiei, care nu a gasit fonduri pentru stoparea poluarii.

Cat priveste al doilea aspect semnalat de Comisia Europeana, 19 depozite de deseuri din Romania functioneaza inca fara a respecta legislatia UE in domeniu, se arata in avizele transmise saptamana trecuta Bucurestiului.

Nerespectarea de catre Romania a procedurii de infringement ar putea avea drept consecinta blocarea unui procent din fondurile structurale destinate protectiei mediului, sanctiuni politice din partea Parlamentului European si sanctiuni financiare severe din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Pentru rezolvarea situatiei exista discutii, dar nimic concret, asa cum reiese din declaratiile oficiale. „Suntem in contact direct atat cu CE cat si cu reprezentantii Ministerului Mediului, pentru identificarea celor mai bune solutii. Avem in vedere gasirea unor variante care sa asigure in primul rand protectia mediului inconjurator. Saptamana trecuta a avut loc la Ministerul Mediului o sedinta de lucru cu reprezentanti ai CE, unde au fost analizate aceste doua cauze, astfel incat exista premise favorabile sa reusim conformarea si atingerea obiectivelor trasate prin cele doua actiuni”, a declarat in acest context pentru HotNews.ro agentul Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *