Rosia Montana: cine a sustinut si cine a combatut proiectul la Parlamentul European

Rosia Montana: cine a sustinut si cine a combatut proiectul la Parlamentul European

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana „trebuie facut”, pentru ca Romania are nevoie de el, „dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”. Presedintele a mai spus ca proiectul nu poate fi facut fara „un aviz al Comisiei Europene”.Chestiunea a fost subiectul unor dezbateri intense la Bruxelles, initiate de europarlamentari romani. Cu toate acestea, decizia ramane sa fie luata la Bucuresti.

In privinta legislatiei europene, Directiva din 2006 cu privire la managementul deseurilor extractive include cerinte precise si stricte, privind deseurile miniere. Practic, in absenta unei interdictii explicite privind folosirea cianurilor, deschiderea unor astfel de exploatari ramane la latitudinea statelor membre, cu respectarea directivei europene in vigoare.

Pe Aceeasi Tema

Presedintele Basescu sustine Proiectul „Rosia Montana”

Daciana Sarbu il critica pe Basescu pentru Rosia Montana: „Si legalizarea traficului de droguri si a prostitutiei ar genera castiguri uriase”

La 5 mai 2010, Parlamentul European a votat o rezolutie prin care cerea Comisiei Europene ca, pana la sfarsitul lui 2011, sa interzica mineritul pe baza de cianuri. „Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri” se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si de a proteja resursele de apa si diversitatea biologica, se arata in rezolutia adoptata de Parlamentul European cu o majoritate zdrobitoare: 488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri..

In plus, Parlamentul a invitat Comisia si statele membre „sa nu sustina, direct sau indirect, vreun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE, pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa sustina astfel de proiecte in tari terte”.

Deputatii au apreciat ca fiecare companie de exploatare ar trebui sa fie obligata „sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea starii ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase”.

Rezolutia PE a mai cerut incurajarea „reconversiei industriale a zonelor in care a fost interzis mineritul pe baza de cianuri, prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabila si turism”.

Ce a raspuns Comisia Europeana

Comisia Europeana a raspuns, doua luni mai tarziu ,cu precizarea ca acorda „toata atentia” solicitarii PE dar ca „dupa o adanca analiza” considera ca interzicerea totala a utilizarii cianurilor in activitatile miniere nu este justificata din punct de vedere al protectiei mediului si sanatatii. Comisia a reamintit ca exista o directiva care stabileste reguli stricte legate de modul in care trebuie folosite anumite tehnologii in industria extractiva. Comisia a mai precizat ca in lipsa unei alternative la extractia bazata pe cianuri, interzicerea acestei tehnologii ar afecta industria miniera. Totusi comisarul european Cecilia Malmstrom a precizat ca CE evalua in 2012, o impactul acestei tehnologii asupra mediului.

Sustinatori si adversari la Bruxelles

Proiectul Rosia Montana s-a aflat in centrulmai multor dezbateri si actiuni de lobby in capitala europeana. Cine au fost animatorii dezbaterii ti cum s-au pronuntat ei?

PRO

Cristian Preda, PDL

Cu pusine zile inainte de votul din 5 mai 2010, europarlamentarul Cristian Preda a organizat o dezbatere in Parlamentul European asupra folosirii cianurilor in minerit. El a invitat la dezbatere circa 100 de localnici din Rosia Montana, in frunte cu primarul localitatii, sustinator al proiectului. Deplasarea a fost sustinuta de compania Rosia Montana Gold Corporation. Cristian Preda s-a pronuntat pentru deschiderea exploatarii. „Precautia nu poate sa justifice subdezvoltarea”, a afirmat Cristian Preda intr-una din luarile sale de cuvant.

Elena Basescu, independent, grupul PPE

Intr-o declaratie din 23 aprilie 2010, fiica presedintelui s-a exprimat in parlamentul European impotriva interzicerii cianurilor in minerit. „Interzicerea cianurilor nu trebuie sa reprezinte singura solutie, in multe alte procese industriale se folosesc substante toxice si periculoase, nu numai in minerit”, a sustinut europarlamentarul PD-L.In acea sedinta, s-au mai pronuntat, in aceeasi directie, Traian Radu Ungureanu, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu si Iosif Matula, toti din PDL Ei au luat cuvantul pentru a critica propunerea formulata de europarlamentarii Laszlo Tokes si Janos Ader ( FIDESZ, Ungaria) privind interzicerea cianurilor in minerit.

Adina Valean, PNL, ALDE

In 2007, Adina Valean trimitea scrisori la Comisia Europeana cerand interzicerea folosirii cianurilor la Rosia Montana. Dar in ianuarie 2010 prezida la Bruxelles o dezbatere in care vorbitorii au sprijinit proiectul Rosia Montana. Manifestarea a fost organizata in parteneriat cu Gold Corporation. Europarlamentarul Adina Valean a explicat ca, intre timp, a studiat mai bine problema exploatarii aurifre si a ajuns la concluzia ca aceasta nu va avea efecte negative asupra mediului.

CONTRA

Daciana Sarbu, PSD, S&D

Europarlamentarul ea fost unul dintre initiatorii rezolutiei din mai 2010, prin care Parlamentul European a cerut interzicerea cianurilor. La 19 iulie 2010, ea a transmis o scrisoare premierului Poloniei, Donald Tusk, tara care detine presedintia rotativa a UE si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care le solicita sa faca o prioritate din interzicerea utilizarii tehnologiilor bazate pe cianuri in minerit, „pentru a putea impiedica astfel ca zona Rosiei Montane sa fie transformata intr-un desert urias”.

Renate Weber, PNL, ALDE

Europarlamentarul liberal nu a scapat niciun prilej pentru a-I critic ape sustinatorii cianurilor. Ea a incercat sa ia cuvantul la dezbaterea organizata de colega sa Adina Valean, insa fara succes. A fost insa in sala la dezbaterea organizata de Cristian Preda, unde a criticat faptul ca fusesera invitati numai sustinatori ai proiectului Rosia Montana. Dupa schimbarea de atitudine a colegei Adina Valean, filiala romana a Fundatiei Doros, al carei director fusese Renate Weber, a trimis o scrisoare de protest Partidului National Liberal.

Monica Macovei, PDL, PPE

La votul din mai 2010. europarlamentarul Monioca Macovei a facut opinie separata fata de colegii din delegatia romana la PPE, votand pentru propunerea de interzicere a cianurilor in minerit. Intr-un interviu acordat in iulie 2011 „Aliantei pentru o Romanie Curata”, europarlamentarul roman a declarat ca avizul de descarcare arheologica nu este legal, intrucat exista o decizie irevocabila a Inaltei Curti, care l-a anulat pe cel precedent.

Laszlo Tokes, UDMR, PPE

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost unui dintre initiatorii rezolutiei din Parlamentul European, privind interzicerea tehnologiei pe baza de cianura. In martie 2009, el a sesizat Parlamentul European in legatura cu situatia de la RosiaMontana. In aprilie 2010, alaturi de alti 40 de colegi europarlamentari, Tőkés s-a adresat comisarului european de mediu din acea perioada,Stavros Dimas, atentionandu-l asupra pericolului reprezentat de proiectele de minerit folosind tehnologia cianurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *