S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut.

Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta.

Studiul se bazeaza pe analiza a peste 1000 de esantioane de sange de la persoane diferite prelevate de 4 institute de cercetare independente.

PLOS este o publicatie stiintifica respectata, care raporteaza in principal despre cercetarea stiintifica si medicala. Studiul pe care l-a publicat despre organismele modificate genetic (OMG) confirma ceea ce se banuieste de ani de zile.

In ceea ce priveste recoltele si hrana modificata genetic, efectele pe termen lung asupra publicului sunt necunoscute. Primele produse alimentare din organisme modificate genetic au inceput sa fie comercializate in 1994. Testarea tuturor combinatiilor posibile asupra unei mase destul de mari de oameni si pe o periada de timp destul de lunga este imposibila inca, deci nu se poate spune cu siguranta ca sunt inofensive.

Geneticianul David Suzuki si-a exprimat ingrijorarea asupra faptului ca populatia planetei este supusa unui “experiment genetic de proportii” de durata lunga, deoarece multi oameni continua sa consume OMG.

Progresele stiintifice din ultimii ani in genetica au aratat ca organismele pot face schimb de gene unele cu altele. Inainte de asta se credea ca genele pot fi schimbate doar intre membrii aceleiasi specii, prin reproducere. Geneticienii urmareau, de obicei, mostenirea genetica in mod linear vertical pe firul matern si patern. Azi, oamenii de stiinta recunosc faptul ca genele pot fi schimbate nu doar intre membrii aceleiasi specii, ci si intre membrii speciilor diferite.


“Sistemul nostru circulator e considerat a fi un mediu bine delimitat de lumea externa si de tractul digestiv. Conform paradigmei standard, macromoleculele mari ingerate prin hrana nu pot trece direct in sistemul circulator. In timpul digestiei, se crede ca proteinele si ADN-ul sunt degradate in constituenti mai mici, respectiv aminoacizi si acizi nucleici, iar apoi absorbiti printr-un proces activ si complex si distribuiti in diferite parti ale corpului prin circulatia sangelui. Aici, prin analiza a peste 1000 de esantioane de sange uman prelevate de 4 institute independente, s-au identificat dovezi ca fragmentele de ADN provenite din hrana sunt destul de mari ca sa poarte gene intregi, pot evita degradarea si printr-un mecanism necunoscut pot patrunde in sistemul circulator uman. In una dintre mostrele de sange concentratia de ADN provenita din plante era mai mare decat concentratia de ADN uman. Concentratia de ADN de plante arata o distributie normala a genelor surprinzator de exacta in probele de plasma in timp ce proba non-plasmatica de control s-a dovedit a fi fara ADN de la plante”.

Nu e ca si cum o fiinta umana s-ar imperechea cu un mar sau banana si ar face astfel schimb de material genetic. Ceea ce biotehnologia si corporatiile precum Monsanto au facut a fost ca au permis transferul de gene fara a tine cont de limitarile sau constrangerile biologice. Problema cu acest fapt e ca se bazeaza pe o stiinta foarte nociva. Conditiile si regulile biologice care se aplicau pana acum transferului genetic vertical (intre membrii aceleiasi specii prin reproducere, de la parinti la urmasi), cel putin cele de care suntem constienti, nu se aplica in mod necesar si transferului genetic pe orizontala. Biotehnologia se bazeaza pe presupunerea ca principiile care guverneaza mostenirea genetica sunt aceleasi pentru transferul genetic pe verticala si orizontala. OMG-urile ar trebui supuse mult mai multor experimente si cercetari riguroase inainte sa continuam sa le consumam.

„O mica mutatie intr-o fiinta umana poate determina foarte multe lucruri, ideea e ca atunci cand scoti o gena, o singura gena, o gena mica, dintr-un organism si o muti intr-altul, ii schimbi complet contextul. Este imposibil sa prezici cum se va comporta si care va fi rezultatul. Noi credem ca imbunatatim aceste forme de viata, dar este ca si cum ai lua orchestra din Toronto pregatita sa cante o simfonie de Beethoven, apoi iei niste bateristi oarecare de ‘aici’ si-i amesteci cu simfonia din Toronto si le spui sa cante. Rezultatul va fi ceva foarte, foarte diferit. Publicistii spun ca in spatele organismelor modificate genetic sunt bune intentii, dar adevarul este ca sunt determinate de bani ”. a afirmat David Suzuki

E de asemenea foarte clar ca ADN-ul din mancare poate ajunge si chiar ajunge in tesuturile animalelor si in produsele lactate pe care le consuma oamenii.

Exista studii care atesta ca atunci cand oamenii sau animalele digera hrana modificata genetic, genele create artificial sunt transferate si altereaza caracterul bacteriilor benefice din intestine. Cercetatorii raporteaza ca microbii gasiti in intestinul subtire al oamenilor care sufera de ileostemie sunt capabili sa achizitioneze si sa adaposteasca secvente de ADN de la plantele modificate genetic. Recoltele modificate genetic au patruns in hrana animalelor din 1996, iar acum este ceva normal ca ele sa aiba o dieta bazata doar pe OMG. Studiile au aratat ca exista o legatura intre furajele modificate genetic si inflamari stomacale severe si utere marite la porcine.

Mai e notabil faptul ca transferul genetic intre recoltele manipulate genetic si speciile native inconjuratoare a dus la aparitia unor specii de buruieni foarte rezistente, supranumite super-buruieni. Conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, transferul genetic si miscarea genelor de la OMG la recoltele conventionale, sau speciile inrudite ar putea avea un efect asupra sigurantei alimentare. “Riscul este real, dupa cum s-a demonstrat atunci cand urme de porumb aprobat doar pentru furajare au aparut in produsele cu porumb destinate populatiei SUA”.

Geneticienii nu au luat deloc in considerare faptul ca genele se vor transfera, atunci cand au produs aceste organisme si le-au introdus in mediul natural. Drept rezultat, incepem sa vedem consecintele modificarilor genetice, mai ales cum se raspandesc si modifica alte organisme din diferite medii. Watrud et al (2004) a descoperit ca plantele modificate rezistente la ierbicid s-au raspandit prin polen cu pana la 21 de kilometri dincolo de perimetrul zonei de control si au polenizat cu plantele taratoare salbatice.

Anul trecut, mai multe guverne au tras concluzia ca transferul genetic de la OMG la recoltele conventionale este improbabil sa se produca. Acum s-a demonstrat ca nu aveau dreptate. Despre influenta nefasta a modificarilor genetice se stie putin, iar ceea ce cunoastem deja e ingrijorator, legand OMG si pesticidele de diferite afectiuni de sanatate. Nu e de mirare ca majoritatea tarilor au interzis complet organismele modificate genetic pe teritoriile lor.



22 Apr 2014 - Sursa: Obiectiv.info



Articole recente:
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Protectia Mediului
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
Stop Abandonului
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016