S-a lansat Platforma Scoli Verzi, un instrument modern de eco educatie

S-a lansat Platforma ?coli Verzi, un instrument modern de eco educa?ie
S-a lansat Platforma Scoli Verzi, un instrument modern de eco educatie
S-a lansat Platforma Scoli Verzi, un instrument modern de eco educatie

Trei organizatii de mediu au lansat astazi un nou instrument destinat educatiei ecologice in scoli, care isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili.

Platforma Scoli Verzi, proiectul realizat de Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu WWF-Romania si ViitorPlus – Asociatia pentru dezvoltare durabila, include un kit educativ digital realizat impreuna cu cadre didactice cu experienta si se adreseaza profesorilor de gimnaziu interesati sa introduca in currriculum-ul la decizia scolii un curs optional de educatie de mediu.

In plus, proiectul ofera si un cadru online in care profesorii pot face schimb de informatii si pot contribui permanent la imbunatatirea kitului educativ si a cursului.

Initial, formula aceasta va fi promovata de 100 de profesori din Bucuresti si alte 5 judete: Brasov, Calarasi, Maramures, Mehedinti si Suceava. Pana la realizarea unei versiuni finale, 30 de scoli si 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va fi imbunatatit, pe baza feedback-ului primit.

Prin proiectul Platforma Scoli verzi – Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile, cele trei organizatii partenere, Asociatia Greenitiative, WWF Romania si ViitorPlus isi propun sa-si uneasca eforturile pentru a raspunde nevoii de a transforma elevii din indiferenti in potentiali cetateni activi si informati.

Astfel, elevii vor putea sa judece echilibrat situatii complexe si sa se implice direct in gasirea celor mai sustenabile solutii la probleme locale si globale de mediu precum pierderea biodiversitatii, schimbarile climatice sau supraexploatarea resurselor naturale.

Finantat prin granturile SE E 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 143.289,00 euro, proiectul Platforma Scoli Verzi- Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile se va finaliza in martie 2016. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

In cei 7 ani de lucru cu scoli si licee din Romania am descoperit ca, oricat de ambitios ar fi un proiect de mediu, odata cu finalizarea lui putine lucruri mai sunt continuate. Prin Platforma Scoli verzi dorim sa oferim acel cadru care sa asigure diseminarea si dezvoltarea pe termen lung a formulei de eco educatie curriculara si extracurriculara pe care o propunem. Credem ca exista premisele ca aceasta formula sa fie una castigatoare pentru ca este rezultatul unei colaborari intre ONG-uri de mediu si profesori, scoli, autoritati scolare, a declarat Felicia Ienculescu-Popovici, coordonator Platforma Scoli Verzi, Asociatia Greenitiative.

Ne-am dorit sa propunem un pachet educational cat mai aplicat, cat mai actual si care sa ii stimuleze pe elevi sa gandeasca pe cont propriu alegerile pe care le fac zi de zi. Ne-am dorit un curs pe care sa le faca placere sa-l urmeze si care sa includa si contact direct cu natura sau metode interactive de invatare, a declarat Catalina Murariu, coordonator educatie , WWF-Romania.

Avem nevoie sa ne pregatim temeinic generatiile tinere cu privire la provocarile pe care trebuie sa le rezolvam datorita dezechilibrelor din relatia noastra cu natura. Avem nevoie de o educatie practica si accesibila tuturor. Ne bucuram sa putem integra experienta ViitorPlus, cu peste 8 ani de initiative pentru dezvoltare durabila in Romania, intr-un instrument educational formal care sa ajunga la cat mai multi tineri, alaturi de care speram sa schimbam lucrurile in mai bine, a declarat Teia Gavrilescu, expert educatie, Asociatia Viitor Plus.

Despre Asociatia Greenitiative

Greenitiative este o organizatie de mediu si dezvoltare durabila care promoveaza, de 7 ani in Romania, prin proiecte de eco educatie, green building & living si dezvoltare comunitara durabila, trecerea la o societate cu emisii reduse de gaze cu efect de sera, pentru care considerentele de mediu sunt prioritare. Mai multe informatii despre Greenitiative pe www.greenitiative.ro si pe Facebook-Greenitiative.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro .

Despre Asociatia Viitor Plus

ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si utilizarea lor pentru dotarea unor obiective sociale, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu, in diferite judete ale tarii. Mai multe informatii: www.viitorplus.ro .

Context

Un astfel de proiect este necesar pentru a creste nivelul de informare si educare al romanilor pe chestiuni privind mediul inconjurator.

Conform Eurobarometrului Special Attitudes of European Citizens towards the Environment (martie 2008), la capitolul Informatie de mediu, la intrebarea “Cat de informat va simtiti pe tema chestiunilor de mediu?”, romanii se situeaza, alaturi de bulgari, pe ultima pozitie, doar 30% dintre cei intervievati considerand ca sunt informati.

Acelasi studiu repetat in 2011 releva o imbunatatire a procentului celor care se considera bine informati pe teme de mediu in Romania: 47%. Totusi, Romania ramane la coada clasamentului, mai precis pe penultimul loc din U E, foarte departe de tari precum Suedia, Danemarca sau Marea Britanie unde peste 75% sau chiar 80% din populatie se considera bine informata.

In plus, conform Raportului de Cercetare si Analiza privind Protectia Mediului in Romania Urbana intitulat „Gandeste politici verzi”, realizat, in 2008, de Fundatia Terra Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, elevii sunt cuprinsi (alaturi de casnice si de persoane care traiesc din prestatii sociale de nivel redus) in segmentul “eco-indiferentilor”.

In acest context, scoala si societatea civila au un rol esential in schimbarea datelor problemei, printr-o formula de colaborare care imbina educatia si cetatenia activa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *