Salata verde – un excelent detoxifiant si o sursa de energie pentru organism

Salata Verde
Salata Verde
Salata verde – un excelent detoxifiant si o sursa de energie pentru organism

Doar 100 de grame de salata verde proaspata, cruda, ofera 247% din necesarul zilnic de vitamina A

Salata verde provine din indepartatul Egipt, unde a fost cultivata pentru prima oara acum mai bine de 3000 de ani, pentru ca apoi sa fie preluata de greci si de romani si sa se raspandeasca in toata Europa. In prezent, exista nenumarate varietati de salata verde, de la cea europeana banala, la cea cu frunze incretite, venita de la poalele Caucazului sau la salata chinezeasca, cu frunzele moi si ceva mai groase. La noi in tara, salata verde se cultiva de peste o mie de ani, fiind printre putinele alimente cu gust amarui din bucataria traditionala romaneasca. Salata este o planta bogata in vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale (fosfor, molibden, potasiu, mangan, crom, fier, cupru, calciu, arsenic, iod, seleniu, zinc), clorofila, antioxidanti, acizi, omega-3, 8 aminoacizi esentiali, proteine, alcaloide, folati, fibre.
Aceasta leguma este de obicei consumata in stare proaspata, alaturi de alte legume, sau in sandwichuri.

Beneficii pentru sanatate

Stimuleaza digestia si este un remediu impotriva constipatiei. Sarurile de magneziu sunt foarte eficiente si in tratarea tulburarilor digestive, in special a celor hepatobiliare. Salata previne si elimina spasmele muschilor intestinali, stimuleaza secretiile salivare si gastrointestinale, creste eliminarea bilei in intestin (fiind un bun drenor hepatic indicat chiar si in litiazele biliare), usureaza digestia si faciliteaza defecatia.
In caz de constipatie, se recomanda adaugarea uleiului de masline in salata si acrirea ei cu suc de fructe verzi (corcoduse, prune, caise). Salata verde, avand un volum mare, joaca in acest caz rolul unui piston care impinge continutul intestinului si il curata. Acest efect se datoreaza in principal mucilagiilor din compozitia salatei, care ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si a digestiei, fiind un real ajutor sub forma de laxativ. Persoanelor care sufera de digestie lenta li se recomanda sa consume cu un sfert de ora inainte de masa salata verde acrita din belsug cu otet de mere si presarata cu putin piper negru. Efectul este garantat.

In caz de obezitate, se consuma salata verde atat inainte de masa, cat si in timpul ei, cu alte feluri de mancare. Daca veti reusi sa consumati 500 g de salata pe zi veti constata dupa o saptamana o scadere sensibila a greutatii. Motivul? Accelerarea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrana bogata in calorii si, nu in ultimul rand, o reglare spontana a apetitului. Adaugati peste salata verde suc de lamaie, de menta si miere de albine pentru tratarea dispepsiei, starii de greata, varsaturilor, indigestiei, icterului si a hemoroizilor.

Unul dintre cele mai bune sedative naturale. Consumata mai ales seara, salata contribuie la stergerea urmelor stresului de peste zi si are calitatea de a induce un somn fiziologic. Ea diminueaza senzatia de durere si calmeaza starile de excitatie cerebrala. Sarurile de magneziu din salata, alaturi de vitamina B9 sau acidul folic, constituie un stimulent al celulelor si un reechilibrant nervos. Prin asocierea salatei (care contine un sedativ natural numit lactucarium) cu pastele fainoase (care contin glucoza) rezulta niste compusi antistres care ajuta la inducerea somnului. De asemenea, un amestec de salata verde si ulei de trandafiri aplicat pe frunte si la tample stimuleaza somnul persoanelor care sufera de insomnie si amelioreaza durerile de cap.

Detoxifica organismul. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati miraculoase de eliminare a toxinelor, mai ales atunci cand sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine. In plus, salata actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata si, odata cu ea, si eliminarea din organism a substantelor toxice.

Pentru detoxifiere se recomanda sa consumati o salata verde in fiecare dimineata pe stomacul gol, dupa care prima masa o veti avea la un interval de o ora. Salata se prepara din frunzele legumei bine spalate sub jet de apa rece, peste care se adauga cateva linguri de ulei de masline, germeni de grau (incoltiti) si zeama de la o jumatate de lamaie. Cura se tine o saptamana.
Ajuta vasele de sange. Salata contine saruri de iod cu efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, fluidifica sangele, curata vasele, micsoreaza cantitatea de zahar din sange si scade colesterolul, prevenind ateroscleroza. Salata poate trata si hematuria (pierderea sangelui prin urina), tromboflebita si arterita obliteranta. Se consuma salata verde, asezonata cu uleiuri obtinute prin presare la rece si otet de mere.

Remediu contra anemiei. Salata verde contine cantitati mari de fier si consumul acesteia ajuta la cresterea valorilor hemoglobinei din sange. Este folosita ca tonic excelent pentru persoanele care sufera de anemie. Absorbtia fierului din salata verde este mai mare decat cea din suplimentele care contin fier.

Benefica in timpul sarcinii. Acidul folic care se gaseste in salata ajuta la prevenirea anemiei din timpul sarcinii. Salata verde se presupune ca previne avortul si influenteaza secretia si eliberarea de progesteron, responsabil pentru lactatie, la mamele care alapteaza.

Previne bolile de inima. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un adevarat ajutor atunci cand vine vorba de prevenirea si reducerea riscului de boli de inima, cancer, de accidente vasculare si chiar de cataracta.

Amelioreaza tulburarile sexuale. Sucul de salata verde este util in tratarea mai multor tipuri de tulburari sexuale, creste nivelul fertilitatii si numarul spermatozoizilor. Consumul de suc proaspat de salata imbunatateste disfunctia erectila si ejacularea precoce la barbati. De asemenea, stimuleaza pasiunea sexuala.

Ajutor in afectiunile oaselor si articulatiilor. Sarurile de cupru ale salatei sunt indispensabile vietii celulelor si formarii oaselor. Ele au actiune antiinflamatorie, iar impreuna cu vitamina C intervin favorabil in afectiuni reumatice (guta, reumatism). In plus, salata contine si saruri de fosfor care se combina cu vitamina D si mentin la valori normale calciul din oase.

Infectiile tratate cu salata verde. Vitaminele A, B, C, D, E si sarurile de arsen din aceste frunze dau organismului rezistenta la infectiile cu virusuri. O portie de salata aduce organismului tot atata vitamina C cat o portocala. Dintre infectiile tratate, cele mai frecvente sunt cele respiratorii (ex. bronsita). Secretul reusitei tratamentului este sa mancati cantitati suficiente de salata zilnic si sa beti multe lichide (apa de izvor, ceai de banutei ori de papadie).

Consumul a 2-3 cani de decoct din 4-6 g de seminte de salata verde puse la o ceasca de apa se recomanda in tratamentul astmului.

Alimentul frumusetii. Datorita bogatiei in carotenoizi si vitamina C, salata poate fi considerata un “aliment al frumusetii” daca se asociaza cu un ulei bogat in vitamina E (de floarea-soarelui sau de alune). Extern, frunze crude pot fi aplicate calde pe piele pentru tratarea afectiunilor dermatologice. Nu in ultimul rand, frunzele se pot folosi si la bai de ochi in caz de boli oculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *