Schimbarile climatice dau batai de cap agricultorilor doljeni

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor
Schimbarile climatice dau batai de cap agricultorilor doljeni
Schimbarile climatice dau batai de cap agricultorilor doljeni

Fondurile europene au incurajat agricultorii doljeni. Schimbarile climatice le-au dat insa batai de cap. Din 2009 si pana in 2013, suprafetele cultivate cu grau au crescut constant. Pentru ca au beneficiat de fonduri europene, multi producatori agricoli au avut posibilitatea sa construiseaca silozuri sau sa faca diferite modernizari ale exploatatiilor agricole, ceea ce le-a dat posibilitatea depozitarii si valorificarii cerealelor la preturi care sa le permita optimizarea profitului. In schimb, comparativ cu toamna anului 2013, in toamna anului 2014, din cauza ploilor abundente si de lunga durata, s-a semanat cu grau o suprafata de 162 439 ha, reprezentand 88,4% din suprafata programata, cu 21 635 ha mai putin decat in toamna anului 2013.

Datele au fost prezentate in sedinta colegiului prefectural, care a avut loc ieri, de Cristina Emanuela Vladu, director executiv Directia pentru Agricultura Dolj.

La secara, orz de toamna si primavara, orzoaica de primavara si de toamna sunt variatii nesemnificative, in intervalul mentionat, suprafetele cultivate sunt mici si au in general ca destinatie autoconsumul sau in cazuri speciale, cum este orzoaica, se cultiva suprafete ce fac obiectul unor contracte cu fabricile de bere. La floarea- soarelui de la 41.643 hectare cultivate se remarca o crestere de 69.377 hectare a suprafetelor cultivate datorita interesului agricultorilor ca urmare a cererii constante pe piata si a rentabilitatii acestei culturi. O scadere a suprafetelor insamantate cu cereale s-a realizat si la alte culturi insamantate, respectiv: la triticale de toamna suprafata semanata in toamna 2014 este mai mica cu 2.610 ha fata de suprafata semanata in toamna 2013, iar la orzoaica de toamna suprafata este mai mica cu 1.336 ha fata de toamna 2013. Culturile insamantate in toamna 2014 promit recolte bune desi au pornit cu o usoara neuniformitate datorata conditiilor climatice care, mai ales in partea de nord a judetului, nu au permis incadrarea in epoca optima de semanat.
A declarat Cristina Vladu

Fonduri europene se dau si pentru cultivarea tutunului. La acest capitol insa, Doljul nu sta prea bine. In anul 2009-2010, nu s-a cultivat deloc tutun, in 2010-2011, a fost 112 hectare, iar in 2014 s-a ajuns la o productie de 143 hectare.

O situatie speciala o aveam la tutun unde suprafetele cultivate sunt nesemnificative, desi U.E. ofera subventii atragatoare, pe de o parte datorita neseriozitatii partenerilor care colecteaza tutunul pentru prelucrare si pe de alta parte datorita imbatranirii populatiei active in mediul rural, fiind o cultura care necesita un volum mare de munca manuala. Suprafetele cultivate cu cartofi, in perioada 2009 – 2014 s-au situat in intervalul 2 579 ha – 3 428 ha.
A declarat Cristina Emanuela Vladu, director executiv Directia pentru Agricultura Dolj

Importurile de pepeni scad productia la cei de Dabuleni

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura au confirmat si ceea ce spun agricultorii de cativa ani. Samsarii de pepeni, afecteaza producatorii locali.

La pepenii verzi suprafata in cultura este inca importanta, cuprinsa in perioada 2009-2014 in intervalul 4 626 ha – 6 014 ha, dar manifesta o oarecare scadere datorita importurilor de pepenii din Turcia si Grecia, redistribuiti in tara prin intermediari, ca ,,pepeni de Dabuleni”, producand fermierilor locali concurenta neloiala ca urmare a falsificarii brandului consacrat si inregistrat la OSIM de ,, pepene de Dabuleni.

Cristina Emanuela Vladu, director executiv Directia pentru Agricultura Dolj

Productia a fost mai mare in 2014, insa, din cauza ca a plouat abundent, au fost afectate culturile.

Directorul Directiei Agricole Dolj a mai mentionat ca productiile medii obtinute la hectar au inregistrat anumite variatii legate de caracteristicile climatice ale anilor, cele mai insemnate cresterii cantitative s-au inregistrat in 2014 din cauza ca a plouat foarte mult, insa, uneori, precipitatiile fiind in cantitate mare, a daunat calitatii recoltei sau a ingreunat recoltarea, iar produsele obtinute au avut de suferit din cauza bolilor si daunatorilor greu de combatut ca urmare a precipitatiilor in exces la intervale de timp foarte apropiate.

La nivel judetean, in 2014 s-au inregistrat productii mai mari la aproape toate culturile infiintate, comparativ cu 2013 si cele din 2010-2013, cu mentiunea ca la calcularea productiilor medii s-au luat in calcul cele 4.500 hectare calamitate. In concluzie, anul 2014, desi a fost un an dificil, care a pus la grea incercare fermierii, din punct de vedere al productiei inregistrate, la aproape toate culturile agricole, a fost un an bun.

Cristina Emanuela Vladu, director executiv Directia pentru Agricultura Dolj

Culturile de rapita au fost serios afectate de schimbarile climatice din ultimii ani. Intre anii 2011-2013 din cauza lipsa apei in perioada de semanat sau pentru ca s-au inregistrat temperaturi scazute in timpul iernii, a scazut semnificativ productia. In anul agricol 2009-2010, cultura de rapita a fost de 28.872 hectare, iar in anul agricol 2013-2014, a fost de 8.260 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *