Semnele cancerului la copii

Paloarea, tusea, scaderea in greutate, anemia sunt simptome posibile ale cancerului la copii.

Daca la adulti boala este cauzata de stilul de viata, la copii are cauze genetice. Simptomele de cancer infantil nu sunt specifice bolii, iar asta intarzie de multe ori diagnosticarea.

Cele mai frecvente tipuri de cancere la copii sunt leucemiile, limfoamele si tumorile cerebrale, iar anemia este cel mai definitoriu simptom, desi de multe ori este tratata ca boala si nu ca simptom, ceea ce scade sansele de supravietuire ale copiilor.

Cancerul este a doua cauza majora de moarte infantila si reprezinta 2% din toate cancerele.

Leucemiile, in top

Daca la adulti, factorii care predispun la cancer sunt alimentatia deficitara, lipsa miscarii si fumatul, la copii astfel de cauze nu sunt implicate in aparitia cancerului. La ei, cauzele sunt intotdeauna genetice. „Cancerul nu se transmite de la parinti, ci starea lor de sanatate predispune copilul la diferite boli. Copilul prezinta in organism mutatii genetice care ii cresc riscul de imbolnavire”, explica Monica Dragomir, sef sectie Oncologie Pediatrica la Institutul Fundeni.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt leucemiile: 35% din cancerele copiilor. Manifestarile generale sunt nespecifice si de multe ori nu sunt luate in seama. Febra, scaderea ponderala, anorexia, transpiratia excesiva in timpul noptii sunt cateva.

„Anemia insa este cel mai frecvent simptom pentru cancerul hematologic. Din cauza ca este un simtom extrem de larg intalnit, anemia nu este asociata cu cancerul. Exista riscul ca boala sa avanseze pentru ca anemia este tratata ca boala si nu ca simptom. Am avut cazuri in care anemia a fost tratata patru luni cu fier si abia dupa aceasta perioada in care nu s-au inregistrat imbunatatiri pacientul a fost supus unor analize mai precise”, spune medicul Anca Colita, medic oncopediatriu.

Semne specifice pentru fiecare tip de cancer

In functie de fiecare tip de cancer, semnele sunt specifice.

O forma tumorala sau un ganglion este primul semn al unei tumori solide. In acelasi timp, paloarea, astenia, scaderea ponderala sunt cele mai timpurii simptome care trebuie sa ridice un semn de intrebare. Tumorile cerebrale pot fi recunoscute prin varsaturi, cefalee, randament scolar scazut.

In aceste cazuri este nevoie de un RMN pentru un diagnostic sigur. Cancerul osos se poate recunoaste prin prezenta durerilor osoase, care de multe ori sunt considerate banale si trec la administrarea de paracetamol sau nurofen. Daca apar, nu trebuie neglijate.

Retinoblastomul (cancer la ochi) se manifesta prin aparitia unei pete albe la nivelul pupilei, dar si prin tulburari de vedere.

Cancerul la copii nu poate fi prevenit si poate sa apara la orice varsta. Daca insa este depistat aproape de debut, se poate administra un tratament usor, care sa vindece boala.

Totusi, cei care reactioneaza bine la tratament trebuie urmariti pentru tot restul vietii, deoarece cancerul poate aparea oricand.

„Cancerul nu se transmite de la parinti, insa starea lor de sanatate predispune copilul.”,
MONICA DRAGOMIR, sef sectie Oncologie Pediatrica la Institutul Fundeni

DIAGNOSTIC DIFICIL

Avea cancer, dar i s-a spus ca este anemie

Iulia Branisteanu are acum 18 ani, iar in 2004 a fost diagnosticata cu leucemie acuta. „Inainte de asta am fost la medicul de familie si mi-a spus ca am anemie. Am inceput un tratament specific pe care l-am urmat doua luni, iar in acest timp boala a ajuns intr-un stadiu destul de grav. Apoi am inceput tratamentul cu citostatice, dar au aparut complicatiile: osteomielita, abcese cerebrale, osteoporoza. Dupa doi ani mi s-a descoperit o necroza de cap femural stang, iar in ziua cand implineam 17 ani am fost operata”, relateaza tanara prin ce a trecut.

Isi aminteste ca din cauza efectelor tratamentului era foarte nervoasa si tipa la toti care o inconjurau. „Cand am ajuns prima data la spital, am crezut ca am gresit sectia. Erau acolo fete de varsta mea, care se jucau cu papusile, le cazuse parul… La doua saptamani am ajuns si eu sa arat la fel ca ele”. Acum Iulia spune ca se simte norocoasa: boala este in remisie si este controlata. Vine insa la control o data la sase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *