Petrolul, la un nou maxim al ultimilor doi ani

0
410

Pretul petrolului a atins, marti, un nou maxim al ultimilor doi ani, de peste 87 dolari pe baril, inversand tendinta descendenta din prima parte a sedintei, in urma unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) si a cotatiilor in crestere la bursele de marfuri, transmite Reuters.

Petrolul destinat pietei americane a fost cotat la 87,67 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa octombrie 2008, iar la ora 13:41 GMT era tranzactionat in crestere cu 31 de centi, la 87,37 dolari pe baril, potrivit Mediafax.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a urcat cu 31 de centi, la 88,77 dolari pe baril.

Petrolul a inversat tendinta descendenta dupa ce Agentia Internationala pentru Energie a anuntat intr-un nou raport privind perspectiva pietei mondiale ca pretul titeiului ar putea depasi 100 de dolari pe baril in 2015 si 200 de dolari pe baril in 2035.

„Credem ca era petrolului ieftin a luat sfarsit. Din punctul de vedere al cererii si ofertei, pentru a ajunge la un echilibru al pietei, ar putea fi nevoie de preturi mai mari in viitor”, a declarat Fatih Birol, economist sef la AIE, intr-o conferinta de presa.

Analistii considera ca 100 de dolari pe baril reprezinta o tinta clara de pret pentru investitori, dar rentabilitatea investitiilor ar putea sa nu fie grozava.

„Cotatia de 100 de dolari pe baril este asteptata peste patru-cinci ani. In prezent nu exista prea multi factori care sa sustina preturile petrolului”, a declarat Olivier Jakob, analist la Petromatrix.

Majorarea preturilor ar putea fi limitata de aprecierea dolarului fata de euro, din cauza temerilor legate de datoriile suverane din Europa si cresterea anticipata a stocurilor din SUA, considera analistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.