Mai multi arbori Sequoia clonati vor fi plantati in Europa si Australia

Mai mul?i arbori Sequoia clona?i vor fi planta?i în Europa ?i Australia
Mai multi arbori Sequoia clonati vor fi plantati in Europa si Australia
Mai multi arbori Sequoia clonati vor fi plantati in Europa si Australia

Un ONG din SUA a colnat, in ultimii ani, peste 70 de arbori Sequoia in mii de exemplare, multe astfel de specimene urmand sa fie plantate in Europa sau Australia, astazi, de Ziua Pamantului.

Arborii expediati in afara SUA sunt colnele a trei copaci Sequoia sempervirens, care au fost doborati, secolul trecut.

Din butucii ramasi inca mai cresc ramuri, insa, inclusiv dintr-un arbore poreclit „Fieldbrook Stump”, care a rasarit acum 4.000 de ani si care masoara 10,7 metri ca diametru. Inainte de a fi doborat, copacul avea peste 100 de metri inaltime.

„Acesta este primul pas catre productia de masa”, spune David Milarch, fondatorul ONG-ului „Archangel Ancient Tree Archive”, care s-a ocupat de clonari.

Astazi, puietii de 45 de centimetri, replici fidele ale falnicilor arbori, vor fi plantati in Australia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Irlanda, Canada, Germania sau in alte zone ale SUA.

„Trebuie sa reimpadurim planeta. Este imperativ. Pentru a face acest lucru, ne-am gandit ca logic ar fi sa folosim clone ale celor mai mari si longevivi arbori care au existat vreodata”, a spus Milarch.

Milarch, alaturi de fii sai Jared si Jake, cauta arbori Sequoia cat mai mari si longevivi inca din anii ’90, in ideea ca acestia sunt cei mai buni candidati pentru clonare. Familia a dezvoltat mai multe metode de a obtine replici fidele din ramurile colectate, inclusiv plasarea acestora in borcane cu hormoni si substante nutritive pana cand le cresc radacini.

Specimenele sunt crescute intr-un laborator pana cand sunt suficient de mari pentru a fi plantate. Potrivit ONG-ului, arborii Sequoia sunt cei mai eficienti in absorbirea dioxidului de carbon, existenta lor in numar mare putand fi foarte utila in combaterea efectului de sera.

ONG-ul se asteapta ca 10% dintre toti arborii plantati sa supravietuiasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *