Sfaturi verzi pentru reducerea amprentei de carbon

Sfaturi verzi pentru economii
Sfaturi verzi pentru economii
Sfaturi verzi pentru economii

La prima vedere modul de viata „verde” poate parea complicat, care necesita costuri financiare mari si obligatii incomode, dar viata unei persoane responsabile ecologic nu este atat de plictisitoare cum vi s-ar parea. Dimpotriva, e foarte simpla si nu necesita introducerea „optiunilor suplimentare” in existenta dvs.  Devenind din ce in ce mai constient, veti scapa de obiceiurile proaste, veti ajuta la salvarea planetei si veti economisi bani! Treptat, devine evident ca si un singur om poate ajuta mediului inconjurator si reduce amprenta lui de carbon!

Incepeti sa utilizati aceste sfaturi (sau unele dintre ele) si veti vedea cat este de usor si util sa ajutati planeta. Este mult mai placut sa cheltui banii pentru calatorii, descoperiri si experiente noi, decat sa achiti enormele facturi pentru energie electrica si apa. Nu-i asa?

Sfaturi verzi pentru economii in bucatarie

1. Utilizati servetele si prosoape de tesatura in loc de hartie.

Este destul de evident ca prosoapele de hartie nu sunt o solutie cea mai ecologica. Productia lor necesita celuloza, iar livrarea lasa o amprenta de transport foarte mare. Si cat de mult lichid varsat  poate absorbi servetelul de hartie? Si prosopul de panza? Alegerea este clara. In plus servetele tesute ofera mesei o estetica speciala de sarbatoare, creeaza confort si armonie!

2. Gatiti acasa!

Mancarea gatita in restaurante sau livrata de acolo la domiciliu, desigur, la prima vedere este mai atractiva, pentru ca nu ati petrecut nici un minut gatind si nu veti irosi orele, spaland cuptorul si vasele. Dar, uneori, ingredientele exotice din care sunt preparate alimente de „restaurant” sunt straine organismului nostru, iar livrarea lor din partile tropicale ale lumii ia o multime de timp (de aici si o amprenta de transport foarte mare). Si in plus este important anume ceea ce mancam, ci nu cum facem acest lucru, iar in mancarea de restaurant este dificil de a urmari de unde „au venit” alimentele, cum au fost cultivate, cu care pesticide au fost tratate. Prin urmare, sfatul nostru – gatiti acasa cat mai mult posibil! Mancarea gatita acasa este gustoasa, utila si uneste familia!

3. Utilizati oala sub presiune
Este un mod grozav de a economisi timp, bani si energie in acelasi timp. Masinile de gatit sub presiune pot reduce cu pana la 70 la suta din timp pentru a pregati o masa, plus ele sunt mai versatile decat ati crede, ele pot prepara chili, tocana, supa, pui intreg, coace paine – si chiar deserturi!

4. Gatiti folosind caldura remanenta
Oprirea cuptorului cu cinci minute inainte de cand mancarea este gata va permite sa continue procesul de gatit, salvand energie in acelasi timp. Acest lucru are sens pentru bucataria italiana: oprind cuptorul  cu 5 minute pana ce felul de mancare va fi gata, veti ajunge la o stare de gatit paste al dente in mai putin de 10 minute.

5.Consumati mai putina carne
Doar o masa pe saptamana fara carne din dieta dvs. ajuta planetei si sanatatii dvs. De exemplu, pentru a produce 500 de grame de carne de vita sunt necesari 2500 litri de apa. De asemenea, in acest fel veti ajuta la salvarea copacilor.

6.Cresteti plante

Astazi exista multe oportunitati de a creste plante chiar in oras. De exemplu, ferme aquaponice compacte. Crescand plante pe un balcon, puteti economisi bani si diversifica dieta cu vitamine. Si daca sunteti proprietar de dacea – aveti noroc. Congeland pomusoare, fructe, legume pentru iarna, va veti asigura cu substante utile, fara ajutorul de supermarketuri si farmacii!

7. Creati o groapa de compost
O groapa de compost va economisi banii pentru ingrasaminte, mentine sanatatea solului si va preveni putrezirea deseurilor alimentare la gropi de gunoi si eliberarea metanului (gaz cu efect de sera) in atmosfera. Este nevoie de pana la 18 ani pentru a descompune un stiulete aruncat la groapa de gunoi, insa ingropat intr-o gramada de compost,  acesta se va descompune numai in cateva luni. Plus compostul poate fi utilizat pentru a creste noi produse alimentare, ceea ce face din el un reciclator final.

8. Folositi ustensile reutilizabile
Rezistati tentatiei si lenei cand serviti o masa. Mormane de gunoi din plastic (furculite, farfurii, pahare) sunt dovada lenei noastre. Cumparati un serviciu de masa frumos si primiti placere atunci cand serviti mancarea din el.

9. Incetati sa aruncati alimente
Nu este nevoie sa cumparati produse alimentare perisabile in cantitati anormale ca „rezerva”. Nu este necesar sa faceti cumparaturi reiesind din faptului ca veti consuma totul. Majoritatea produselor pur si simplu se va strica! Conform statisticilor, 40 % din totalul produselor alimentare se arunca – aceasta inseamna ca 40 la suta din toate gazele cu efect de sera eliberate in urma proceselor de productie in agricultura, transportarilor nu ar trebui sa fie. O mare cantitate de deseuri se formeaza in supermarketuri si restaurante, dar puteti economisi banii, cumparand doar ceea de ce aveti nevoie, faceti economii, congelati resturi, insa nu aruncati alimente!
10. Folositi cuptoare compacte functiond ca un”toaster”
Cea mai buna optiune este un cuptor cu microunde cu functie de cuptor sau  cuptor-toaster. Aproape intotdeauna acesta este mult mai ieftin, polueaza mai putin mediul inconjurator si elibereaza spatiul de locuit. Desi daca veti obtine un cuptor cu microunde cu o functie de grill, va fi chiar si mai bine.

11. Nu porniti cuptorul in prealabil
Porniti-l atunci cand veti pune alimentele pe care le doriti sa coaceti. Cand verificati disponibilitatea, nu deschideti usa o data in plus,  priviti prin fereastra – astfel se va mentine temperatura in interior si veti salva energia necesara pentru recuperarea acesteia dupa deschiderea usii.

 

Sfaturi verzi in utilizarea apei

12. Reduceti utilizarea sticlelor de plastic

Aproximativ 90 % din sticle de plastic nu sunt reciclate, iar descompunerea lor dureaza de mii de ani. Cea mai simpla cale de iesire – utilizati un flacon de multe ori, acest lucru va ajuta mediul inconjurator, portofelului dvs. si poate chiar si sanatatii. Puteti folosi de asemenea filtre de apa, este putin probabil ca apa purificata va fi mai putin curata decat cea care se vinde in sticle de plastic.

13. Instalati duzele stropitoare de dus reglabile
Folosind o duza reglabila, puteti salva portofelul dvs. de facturile imense pentru apa!  Baia are nevoie de doua ori mai multa apa decat un dus. Veti reduce considerabil cantitatea de apa consumata.

14. Inchideti robinetul

Puteti salva pana la 19 de litri de apa pe zi, daca veti inchide robinetul cand va spalati pe dinti. Acelasi sfat este valabil si pentru spalat vase, unele actiuni in acest proces nu au nevoie de un flux constant de apa. Luati o atitudine ca si la stingerea luminii.

15. Reparati conducte in baie
Poate faptul ca apa picura dintr-o conducta nu deranjeaza pe nimeni, dar imaginati-va cat de multa apa se va scurge timp de un an. Si daca sunt mai multe defecte? Pur si simplu, reparati conducte, acest lucru va ajuta planetei.

16. Acoperiti piscina atunci cand nu va folositi de ea
Nu numai ca veti preveni evaporarea apei si nevoia de a completa, dar si piscina va ramane curata, necesita mai putine chimicale si va reduce nevoia de a folosi pompe si filtre pentru purificarea suplimentara – toate masurile vor economisi apa si energie.

17. Reduceti timpul de dus
De fapt avem nevoie doar de un dus timp de 5 minute! Dusul scurt nu inseamna lipsa de igiena! Ati petrecut in cabina de dus cu 2 minute mai putin – ati salvat aproximativ 38 de litri de apa.

18. Refolositi  „apa uzata”
Irigati gradina, plante de interior cu apa dupa cartofii fierti sau paste!

 

Sfaturi verzi pentru utilizarea energiei

19. Inlocuiti becurile incandescente cu LED-uri

Daca fiecare familie va inlocui becurile conventionale din casa cu LED-uri, acest lucru va reduce nivelul de poluare a mediului inconjurator similar cu eliminarea milioanelor de vehicule de pe trasee. Daca nu va place lumina acestor lampi, cel putin le puteti pune in acele locuri, unde este nevoie de lumina foarte rar – in dulap, la balcon, etc.

20 . Reduceti temperatura incalzitorului de apa
De cate ori in viata aveti cu adevarat nevoie de temperatura apei de peste 40 de grade? Incalzitorul prevede un standard de 60 de grade, dar scaderea temperaturii la 40 de grade poate salva pana la 10 la suta din costurile de incalzire a apei.

21. Folositi butonul „cruise control” in masina
Daca masina dvs. are o functie de control al vitezei, utilizati functia in acest scop. Cu ea, masina va merge la 15 % mai eficient. Tinand cont de preturile actuale la combustibil, puteti economisi decent.

22. Ganditi-va la energie solara
Incercati sa instalati pe acoperis mici panouri solare si foarte curand veti simti beneficiile.

23. Monitorizati starea termica a casei dvs.
Daca utilizati sistemul de incalzire autonom sau aerul conditionat, reduceti temperatura cu doar un grad in timpul iernii si ridicati la un grad in timpul verii. Fiecare grad poate economisi pana la 10% de energie. In cazul in care ferestrele dvs. nu sunt destul de izolate, exista o sansa ca veti incalzi in acelasi timp si strada.

24. Opriti aparatele electrice pe timp de noapte
Daca veti opri computerul si nu-l veti lasa in modul de repaus, puteti economisi pana la 40 de wati de energie electrica pe zi. Daca nu doriti sa asteptati dimineata pana ce porneste computerul, atunci de ce acesta nu s-ar incarca pana ce va spalati? Sau il setati pe pornire automata atunci cand va treziti.
Acelasi lucru este valabil si pentru alte aparate electrice – scoateti din priza  televizorul, incarcatoare si alte aparate de uz casnic.

25. Procurati aparate electrice eficiente
Procurati dispozitive cu modul de consum redus de energie, care costa un pic mai mult decat cele conventionale, dar sunt mai durabile, mai inofensive pentru mediul inconjurator si vor salva banii pe facturile comunale. De exemplu, masina de spalat cu modul de consum redus de energie foloseste 50 la suta mai putina energie si 50 la suta mai putina apa decat masinile de spalat standard, ceea ce inseamna economii mari … pentru o lunga perioada de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *