Speciile unice din rezervatia Petea mai traiesc doar in acvarii

Speciile unice din rezervatia Petea mai traiesc doar in acvarii
Speciile unice din rezervatia Petea mai traiesc doar in acvarii

Deznodamant dezastruos in rezervatia Petea din Baile 1 Mai, care se afla de cativa ani in pericol de secare: melcul termal si pestele rosioara lui Racovita, specii endemice gazduite aici de mii de ani, au disparut.

Trista concluzie a fost trasa de specialistii Muzeului Tarii Crisurilor, custodele rezervatiei. Printr-un comunicat de presa remis vineri, Muzeul anunta ca, desi in lacul Ochiul Mare nu mai traiesc niciun exemplar din rosioara termala S. racovitzai si melcul termal M. Parreyssii, cele doua specii au fost totusi salvate de la disparitie, gratie unui proiect al MTC.

In vara anului 2013, Muzeul, avand ca parteneri Universitatea Szent István din Gödöllő (Ungaria) si Acvariul Galati (Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii „Rasvan Angheluta” Galati), a obtinut finantare din partea fundatiei „The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund”, a printului Mohamed bin Zayed din Abu Dhabi. Proiectul a fost menit sa salveze de la disparitie cele doua specii endemice, prin reproducerea lor in acvarii. Durata proiectului a fost de 18 luni, iar MBZSCF a oferit o finantare de 13.000 dolari.

Generatii reproduse in acvarii

In cadrul acestui proiect, cercetatorii au colectat din lac 87 de exemplare de rosioara si 50 de exemplare de melc termal, care au ajuns la toate cele trei institutii participante in proiect. „La toate cele trei institutii participante in proiect, cresterea in acvarii a fost un succes, animalele s-au adaptat bine la conditiile din captivitate”, se arata in comunicatul Muzeului.

In cazul exemplarelor de rosioara termala, cercetatorii au reusit sa declanseze mai multe depuneri de icre, atat prin simularea conditiilor naturale din perioada de reproducere, dar si prin injectii cu hormoni.

„Din aceste experimente de reproducere in captivitate a rezultat o prima generatie cu un total de peste 5000 de pui de rosioara termala. O parte dintre acestia (820 de indivizi) au fost eliberati in Ochiul Mare in 18 aprilie 2014, dupa obtinerea aprobarilor necesare de la Academia Romana, MMSC si APM Bihor. Din pacate insa, scaderea nivelului si a volumului apei din lac s-a accentuat si in sezonul cald, pentru prima oara in 2014, ceea ce a compromis obiectivul de consolidare a populatiei naturale prin aport de indivizi obtinuti in captivitat”, informeaza MTC.

Rosioare impartite

Mai mult, specialistii de la Universitatea din Gödöllő au conservat probe de lapti in azot lichid, pe care le-au pastrat ca banca de gene pentru fertilizari in vitro in cadrul proiectului si eventuale fertilizari ulterioare.

In plus, institutii din Ungaria (Tropicarium si Gradina Zoologica din Budapesta), Austria (Gradina Zoologica Schönbrunn, Viena) si Germania (Institutul Leibniz de Ecologie Acvatica din Berlin) au contactat Muzeul pentru a-si arata disponibilitatea de a prelua in acvariile lor exemplare din rosioara. Muzeografii oradeni spun ca, intrucat riscul aparitiei unor boli este mare, este necesara distribuirea stocului de exemplare la cat mai multe institutii compentente.

Cercetatorii n-au avut asa mare succes cu reproducerea melcului termal, o specie mai sensibila si si mai putin cunoscuta decat rosioara. „Prima documentare a reproducerii in captivitate la aceasta specie s-a realizat la Univ. din Gödöllő in 8 decembrie 2013, obtinandu-se circa 70 de descendenti, afectati insa din februarie 2014 de mortalitate masiva”, precizeaza muzeografii. A doua serie de descendenti, 15 exemplare, a supravietuit insa la Universitatea din Gödöllő.

Lac secat de tot

La 1 octombrie 2014, muzeografii oradeni au colectat din lacul Ochiul Mare ultimii supravietuitori ai rosioarei termale in mediul ei natural, adica 50 de juvenili, probabil dintre cei eliberati in aprilie. Acestia sunt acum tinuti in acvariul de la MTC, alaturi de adulti.

„Din pacate, nu s-au mai gasit exemplare vii de M. parreyssii, astfel ca in prezent cele doua specii endemice sunt disparute din natura, fiind reprezentate numai de indivizii tinuti in acvarii la MTC, Galati, Gödöllő, Budapesta si Viena”, arata Muzeul.
Pana cand habitatul lor natural din rezervatie nu va fi reconstituit, cele doua specii nu vor mai avea cum sa traiasca in natura si vor ramane doar in acvarii. „Tinem sa multumim si pe aceasta cale valoroaselor colective de specialisti de la institutiile partenere, conduse de dr. Müller Tamás (Univ. din Gödöllő) si dr. Gabriela Grigoras (Acvariul din Galati), pentru eforturile si generozitatea lor in cadrul acestui proiect”, mai spun muzeografii oradeni.

Nufarul, pastrat „la borcan”

Proiectul finantat din Abu Dhabi a vizat strict rosioara si melcul termal, insa rezervatia Petea mai adaposteste o specie endemica, si mai cunoscuta: nufarul termal. In ultimii ani, pe suprafata lacului au inflorit tot mai putine flori de lotus, iar specialistii nu exclud ca si aceasta specie sa fi disparut definitiv din lac.

Din fericire, insa, doi cercetatori oradeni, Cristian Blidar si Ioana Maria Tripon, au salvat nufarul cultivandu-l in vitro, in laborator. Astfel, ei au exemplare suficiente cu care sa repopuleze lacul, atunci cand acesta va putea sustine iar speciile endemice.

In prezent, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale efectueaza un amplu studiu menit sa dezvaluie motivele care au dus la secarea lacului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *