STUDIU: Agricultura ecologica in Moldova: Evolutie, provocari si politici de subventionare

43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume
STUDIU: Agricultura ecologica in Moldova: Evolutie, provocari si politici de subventionare
STUDIU: Agricultura ecologica in Moldova: Evolutie, provocari si politici de subventionare

Agricultura ecologica este in crestere in Republica Moldova si contribuie in mod semnificativ la exporturile agricole globale. In timp ce doar 1,7% din teren este gestionat reusit din punct de vedere ,,organic”, exporturile pe produsele ecologice reprezinta mai mult de 11% din exporturile agricole. Cu toate acestea, subventiile pentru agricultura ecologica, inclusiv segmentul pentru fructe proaspete, sunt limitate. Datele se contin in Studiul National in agricultura ecologica si inverzirea agriculturii conventionale, elaborat de o echipa de experti locali si internationali din Germania si Romania, in cadrul programului PNUD si GEF pentru sustinerea reformei fiscale de mediu.

Distribuirea subventiilor agricole din ultimii ani arata ca subventiile pentru agricultura ecologica au fost la nivelul de 0,7% din totalul fondurilor de subventionare in timp ce subventiile pentru utilizarea de ingrasaminte si pesticide au fost la nivelul de 12,1%, sustin expertii. Potrivit lor, pana in prezent, nu s-a intreprins nici un efort coordonat pentru a stabili criterii si obiective de mediu in politicile si legislatia care reglementeaza subventiile si stimulente fiscale in sectorul agricol.

Segmentul de fructe proaspete este considerat un pioner al transferului tehnologic si al extinderii la nivel national, dar si constituie o contributie majora in totalul exporturilor de produse agricole. Exporturile pentru fructe si legume proaspete reprezinta mai mult de 30% din totalul exporturilor agricole, in functie de sezon si evolutia relatiilor cu partenerii comerciali cheie. Subventionarea productiei de fructe ecologice proaspete este cu mult mai scazuta decat nevoile actuale si cele de perspectiva din sector, mai arata Studiul. Potrivit specialistilor, acest lucru minimizeaza interesul multor producatori mici si mijlocii si creeaza bariere in dezvoltarea continua a nisei respective de productie.

In prezent, pe piata locala exista foarte putine companii, care au decis sa investeasca in productia ecologica de fructe proaspete. Principalele probleme cu care se confrunta acestia sunt lipsa infrastructurii necesare in ceea ce priveste sortarea, paletarea si etichetarea produselor, lipsa de acces la anumite tehnologii si finante, inclusiv in faza finala a lantului valoric, lipsa de instrumente in promovarea exporturilor si cunostinte limitate despre oportunitatile oferite de piata externa.

Productia ecologica in alte segmente agricole, in afara de fructe proaspete, detine o capacitate importanta de productie si potential de export, dar este, de asemenea privita ca o provocare deoarece comporta aproape aceleasi riscuri.

Nota: Termenul de agricultura ecologica este definit conform Conceptiei Nationale privind agricultura ecologica ca, agricultura care se bazeaza pe principiile gata sa contribuie la dezvoltarea unui agro-ecosistem echilibrat si durabil, excluzand utilizarea de substante chimice si pesticide care nu sunt permise de standardele sistemului de certificare pentru intregul ciclu de productie pentru produse agricole ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *