Studiu: cati ani ne mai ajunge petrolul

Cât petrol mai are America
Studiu: cati ani ne mai ajunge petrolul
Studiu: cati ani ne mai ajunge petrolul

Dupa un secol si ceva in care petrolul a devenit principalul drog al societatii moderne, cu inerentul dezavantaj al cresterii alarmante a poluarii, petrolistii isi fac socotelile si se pregatesc pentru inca o perioada de profituri uriase. Iata estimarile marelui producator BP.

Poate va mai amintiti de BP si de unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din istoria omenirii –deversarea in 2010 a circa 100 de milioane de litri de petrol in Golful Mexic, in urma exploziei de pe o platforma petroliera a British Petroleum.

Ei bine, companiA BP a sters cu buretele aceasta amintire neagra (curatarea petei de petrol, dar si a imaginii corporatiei costand niste zeci de miliarde de USD…) si se pregateste pentru un viitor in care, ati ghicit, va extrage si mai mult petrol.

Bucurie mare pentru petrolheads: multi nu vor prinde in viata asta finalul erei ”aurului negru”

Conform unui studiu recent, specialistii BP afirma ca, pe plan mondial, petrolul ne mai ajunge pentru inca o jumatate de secol. Mai exact, pentru 53,3 ani (suna mult mai profesionist cand vii cu astfel de date exacte, ”la centima”, nu-i asa?!).

Estimarile din 2014 sunt mai bune cu 1,1% fata de cele de anul trecut, durata de 53,3 ani bazandu-se pe cifrele de extractie de acum, raportat la noile zacaminte descoperite. Cu alte cuvinte, daca omenirea va continua in acelasi ritm sa utilizeze rezervele de petrol, undeva dupa anul 2060 acestea se vor termina. In teorie.

Sa moara de ciuda ecologistii si fanii masinilor electrice: motoarele pe benzina si motorina vor mai domina planeta o jumatate de secol

In practica, intervin doua mari necunoscute. Prima se refera la estimarile tinand de cresterea progresiva a cererii de petrol pe pietele in dezvoltare accelerata, unde nu doar vanzarile de masini evolueaza galopant, ci si productia de bunuri care utilizeaza petrolul – pentru mai multe detalii, revedeti teoria Peak Oil.

Pe de alta parte, cresterea alarmanta a nivelului poluarii, intr-o buna masura cauzata de activitatea industriala care se bazeaza pe consumul de produse petroliere, incepe sa faca din ce in ce mai multe guverne sa iacontramasuri, care sa limiteze utilizarea petrolului si sa incurajeze evolutia tehnologiilor nepoluante.

Nu-i asa ca o imagine vorbeste cat o mie de cuvinte studii ale petrolistilor?

Oricum, nu ar trebui sa ne bucure estimarile BP, deoarece sa ne bazam inca o jumatate de secol pe petrol ne duce mai degraba la scenarii pesimiste in ce priveste supravietuirea speciei umane. Optimisti raman doar afaceristii din aceasta industrie, care din miliardari devin rapid trilionari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *