Desi nivelul de poluare din judet ca si cel din tara necesita incadrarea in normele Uniunii Europene acest lucru lasa inca de dorit. Pe parcursul anului trecut, comisariatul judetean al Garzii Nationale de Mediu a urmarit diminuarea si eliminarea poluarii in judet, efectuand controale si actionand cu prioritate in directia poluatorilor industriali, a colectarii si depozitarii deseurilor municipale si industriale.
Sursele de poluare din judet si din Resita sunt inca in vizorul celor de la Garda de Mediu.
De exemplu, SC TMK Resita SA este operatorul economic ce are ca si activitate principala producerea si turnarea otelului la o capacitate de productie de 450.000 de tone pe an. Aceasta activitate produce poluare in atmosfera prin activitatea otelariei electrice. In urma masurilor dispuse de catre Garda de Mediu acestia au fost nevoiti sa efectueze investitii de modernizare a instalatiei de captare si epurare a gazelor arse. O alta sursa de poluare a TMK este zgura proaspata care provine de la otelaria electrica care este depusa pe un amplasament unde aceasta zgura sufera un proces de granulare in urma stropirii permanente cu apa. Zgura rezultata este transportata apoi la halda de zgura de pe Valea Terovei ce se afla pe o suprafata de 2 km care traverseaza zone locuite. Cantitatile de praf care ajung in atmosfera la incarcarea, transportul si descarcarea zgurii, devin o sursa de poluare pentru locuintele din preajma.
Se pare ca se incearca o stagnare a poluarii zonei cu acest praf prin umezirea continua a zgurii respective, si a cailor de transport a acesteia. Dar este necesar ca sa fie respectate tehnologiile de exploatare a zgurii si refacerea zonelor degradate.
O alta sursa de poluare pentru intreg judetul, fiind vorba despre localitatile din mediul urban. Desi in 2012 printr-o hotarare de guvern a fost sistata activitatea depozitelor de deseuri din toate orasele, in prezent la nivelul judetului Caras-Severin situatia gestionarii deseurilor municipale nu este rezolvata. S-a cautat o solutie de depozitare temporara a deseurilor menajere din judet pe o portiune a depozitului din Resita unde o parte sunt selectate pentru a fi reciclate, iar restul deseurilor sunt transportate la depozite autorizate din tara, sustine comisarul sef al Garzii de Mediu, Corina Pascota.
Situatia viitoare gestionarii deseurilor din judet este una incerta.
Nu se mai aduce in discutie situatia grava creata de Moldomin in ceea ce priveste poluarea prin cele 106 h de plaja uscata de steril decantat si care nefiind umezit la fiecare bataie a vantului praful ridicat este un mare risc pentru locuitorii din Moldova Noua. Si situatia de la Moldomin este incerta desi Garda de Mediu a aplicat amenzi in valoare de 100.000 lei si a formulat o plangere contraventionala. Greu de precizat cine si cum va solutiona aceasta problema.
Nici Aquacaras nu se lasa mai prejos si vine cu surse de poluare prin statiile de epurare ape uzate menajere care nu asigura o epurare corespunzatoare in Caransebes, Otelu Rosu si Baile Herculane. In Oravita, Anina, Moldova Noua si Bocsa in lipsa statiilor de epurare apele uzate menajere se evacueaza direct in emisari.
De asemenea CNU Bucuresti – Sucursala Banat-Oravita cu sectoarele miniere Lisava si Ciudanovita sunt surse poluante prin deversarea apelor de mina dupa decontaminare in cursurile de ape din zona care sunt poluate cu uraniu si radiu, datorita faptului ca, instalatiile de tratare nu asigura retinerea elementelor radioactive in conformitate cu normele actuale. Se incerca lucrari de inchidere si ecologizare si tratare a apelor incarcate radioactiv, dar este un procedeu care se va desfasura in timp.