Targuiala pentru salvarea planetei

Tarile europene au inceput ieri marea targuiala cu privire la contributiile lor pentru protejarea planetei de schimbarile climatice, fara sa isi puna in dificultate industria, vulnerabila oricum din cauza recesiunii, comenteaza AFP.

industria grea
„Pachetul in forma sa actuala nu este in interesul nostru. Este inacceptabil. Are nevoie de schimbari profunde”, a spus ministrul mediului din Italia, Stefania Prestigiacomo, lasand sa se inteleaga care va fi tonul discutiilor cu omologii sai europeni. „Nu suntem singurii cu aceasta pozitie. Se stie acest lucru”, a subliniat aceasta. „Speram ca acum va incepe un proces adevarat de negocieri”, a insistat ministrul italian.
Aceasta mare targuiala a europenilor suscita temeri. Inaltul responsabil pentru combaterea incalzirii climatice al Natiunilor Unite, Yvo De Boer, se teme ca europenii vor renunta la ideea de a da un exemplu in acest dosar, dupa tensiunile constatate intre cele 27 de state membre la ultimul summit.
„Ideea era ca UE sa fie in masura sa spuna in decembrie: -Iata cum vom ajunge sa emitem cu 20% mai putin gaz cu efect de sera-. Daca decizia nu va fi luata, se va rata acest termen”, a apreciat ministrul italian vineri.
„Daca nu reusim, negocierile internationale asupra climei vor fi grav compromise”, a confirmat ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel, la sosirea la Luxemburg. Insa, „Germania are pozitia cea mai dura”, potrivit unei surse europene.

Industria grea, cea mai poluatoare

Masura cea mai controversata a planului de actiune este propunerea de a tranzactiona fiecare tona de CO2 emisa de industria grea, incepand din 1 ianuarie 2013, si de a consacra fondurile astfel obtinute tranzitiei spre o energie curata. In prezent, industria grea este responsabila pentru 40% din cele 2,2 miliarde de tone de CO2 emise anual de Uniunea Europeana.
Ministrul german al mediului a repetat cererile tarii sale, care doreste gratuitate totala pentru emisiile de CO2 pentru sectoarele otelului, chimiei, cimentului si varului. Or, aceste patru sectoare reprezinta 67% din emisiile germane de CO2. Germania, sprijinita de Austria, cere pe de alta parte ca si celelalte sectoare industriale consumatoare de energie – hartie, sticla, beton – sa nu isi tranzactioneze decat cel mult 20% din emisii.
„Vrem ca industria germana direct sau indirect expusa la concurenta internationala sa fie protejata, atata timp cat nu va exista un acord international, care sa impuna aceleasi constrangeri restului tarilor”, a explicat Sigmar Gabriel la un briefing de la Luxemburg.

Cine polueaza plateste

In schimb, Germania accepta aplicarea integrala a principiului „cine polueaza plateste” din 2013 pentru producatorii de electricitate, ceea ce pune insa probleme in cazul altor opt tari. Polonia, Cehia, Estonia, Lituania, Cipru, Malta, Italia si intr-o anume masura Ungaria „cer derogari” pentru centralele lor, afirma surse europene.
In timpul reuniunii, ministrii urma sa pregateasca o pozitie comuna a UE pentru conferinta internationala ONU despre climat. Conferinta, la care vor participa reprezentantii a 190 de tari, va avea loc intre 1 si 12 decembrie la Poznan, Polonia, si va coincide cu summit-ul european din 11-12 decembrie de la Bruxelles.

UE vrea reducerea emisiilor de gaze

UE si-a fixat ca obiective pentru 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera, acoperirea a 20% din consum din surse de energie regenerabile si economii de energie de 20%. Angajamentul a fost reafirmat la summit-ul de saptamana trecuta, dar sefii de stat si de guvern au renuntat, in concluziile lor, la orice referire la „parametrii fundamentali” ai planului de actiuni.
Acesti parametri prevad ca europenii sa isi oblige industria grea sa isi reduca cu 21% emisiile de CO2 fata de nivelul din 2005. Iar fiecare tara sa aiba obiective nationale vizand reducerea cu 10% a emisiilor de gaze de sera ale transporturilor, agriculturii, incalzirii centrale si tratarii deseurilor.
Comisia Europeana este dispusa sa ia in calcul cererile statelor membre, „dar fara sa dea o lovitura mortala acelor elemente ale sistemului care il fac eficient, nici obiectivelor de mediu”, a avertizat comisarul european al mediului Stavros Dimas. „Aceasta este linia rosie” care va fi urmata in negocieri.

Solutii adaptate pentru tarile din estul Europei

Presedintia franceza a UE este optimista. „Vom face progrese”, a dat asigurari ministrului mediului, Jean-Louis Borloo. Parisul afiseaza trei mari ambitii: sa dea garantii industriasilor, sa adapteze obiectivele nationale impuse statelor membre dupa raportul „cel mai bun raport eficienta-cost” si sa gaseasca solutii adaptate pentru situatia specifica a tarilor din estul si centrul Europei.
Dar „aceasta abordare ca la carte conduce la un acord bazat pe cel mai mic numitor comun”, a criticat eurodeputata verde Caroline Lucas.
Parlamentul European este, ca si tarile membre si Comisia, implicat in procesul de negociere.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *