Taxa pe pungile din plastic ar putea fi suspendata cel putin pana la sfarsitul anului

Ecotaxa ar putea fi intrerupta pana la 1 ianuarie 2010 sau 30 iunie 2010.
ecotaxa pe punga
Presedintele Comisiei de administratie din Camera, Sulfina Barbu, a declarat vineri ca asteapta pozitia Ministerului Mediului fata de taxa pentru pungile biodegradabile. „Am facut o solicitare, acum 5 saptamani, catre minister si catre Guvern, de suspendare a ordonantei 25/ 2008 pentru 3 luni. Ministerul Mediului a cerut ragaz pentru a analiza mai profund acest subiect, dar grupul de lucru a cerut ca suspendarea aplicarii taxei sa fie pana la 1 ianuarie 2010 sau pana la 30 iunie 2010, in functie de solutia pe care o vom adopta referitor la laboratoarele care analizeaza pungile”, a spus Sulfina Barbu.

Potrivit acesteia, ar trebui sa existe un laborator national care sa apartina de Ministerul Mediului in care sa se efectueze teste de biodegradabilitate.

Momentan, in Romania nu exista nici un laborator care sa stabileasca, prin analize, daca asa-zisele pungi biodegradabile sunt asa sau nu. Barbu a mai spus ca il invita pe ministrul Nicolae Nemirschi la Comisia de Administratie din Camera in saptamana 13-16 aprilie, pentru a discuta pe tema ecotaxei, in contextul in care acesta anunta, in luna ianuarie, ca ecotaxa nu va fi retrasa.

„Noi speram ca dupa discutia clarificatoare cu domnul ministru, din saptamana 13-16 aprilie, in comisie, sa dam deja un vot pe legea de aprobare. Astept si punctul de vedere al Guvernului pentru a stabili exact pasii pe care ii avem de facut. Daca reusim sa ajungem la o forma corecta a legii de aprobare, atunci nu mai este necesara suspendarea. Daca mai trebuie sa facem discutii cu specialisti, atunci vom reveni cu cererea pentru Guvern de a proroga termenul. Repet insa, ecotaxa trebuie sa existe, pentru a ne atinge obiectivele de mediu”, a afirmat presedinta Comisiei.

Reprezentantii celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania au criticat mai multe prevederi din ordonanta de urgenta care instituie ecotaxa, dar si ordinul de ministru cuprizand normele de aplicare ale acesteia. Reprezentantii companiilor au reclamat faptul ca, in multe cazuri, magazinele nu evidentiaza ecotaxa pe bonul fiscal, iar in acest fel banii pe care producatorii de pungi ii platesc catre stat atunci cand livreaza ambalajele risca sa se piarda si sa nu mai poata fi recuperati niciodata.

In prezent, in magazine se plateste o taxa de 20 de bani pentru pungile tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile, hotarare luata de fostul guvern si care a intrat in viguare la 1 ianuarie 2009.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *