Tonice din natura pentru ficatul obosit

Cand acest laborator complex al organismului oboseste, apar balonarea, constipatia, greturile si oboseala. Acestea sunt semne ca ficatul are nevoie de ajutor. Afla in continuare care sunt cele mai bune remedii naturale.tonice din natura

Face posibila asimilarea substantelor care ajung in organism si eliminarea toxinelor si a reziduurilor, normalizeaza circulatia sanguina, metabolizeaza grasimile si asimileaza vitaminele. Sunt doar cateva dintre functiile pe care le are ficatul. Cand alimentatia noastra este dezechilibrata, acest organ complex devine suprasolicitat si incapabil sa indeplineasca eficient multitudinea de functii pe care le are.

Aditivii alimentari, grasimile si glucidele in exces, carentele de vitamine, abuzul de alcool si de medicamente, fumatul si oboseala suprasolicita cel mai mult ficatul. Resimtim oboseala lui printr-o stare de epuizare, prin probleme digestive de tipul balonarii, greturilor, constipatiei, prin sindromul de intestin iritabil si/sau prin mancarimi ale pielii.

Plantele amare au efect antiinflamator

Pentru a ajuta ficatul obosit, avem nevoie de remedii cu efect tonic, care sa accelereze refacerea celulelor hepatice, sa protejeze acest organ de efectele toxice ale substantelor pe care le filtreaza si care sa previna inflamatiile. Binecunoscute pentru efectul tonic sunt plantele amare. Dintre acestea, anghinarea si sunatoarea sunt cele mai indicate pentru ficatul obosit. Anghinarea, consumata in salate sau ca infuzie, stimuleaza productia de bila si ajuta ficatul obosit sa metabolizeze mai usor colesterolul si sa elimine toxinele acumulate.

Pentru prepararea infuziei, pune o lingurita de frunze de anghinare, uscate si maruntite, intr-o cana cu apa clocotita si infuzeaza-le zece minute. Ceaiul se strecoara si se beau trei cani pe zi, cate una inaintea fiecarei mese principale. Cura trebuie sa dureze trei saptamani. Sunatoarea este usor de procurat in acest sezon, pentru ca acum infloreste. Ea este cunoscuta pentru efectul sau hepatoprotector, inclusiv in cazul hepatitelor virale.

Prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 200 ml de apa clocotita si las-o la infuzat 10-15 minute. Se beau cate doua-trei cani pe zi, timp de trei saptamani. Ambele ceaiuri se pot indulci cu putina miere. La indemana in acest sezon este si papadia, recomandata tot sub forma de infuzie si preparata in acelasi mod ca sunatoarea.

Armurariul ajuta la eliminarea toxinelor

Datorita silimarinei din compozitie, aceasta planta este un puternic tonic hepatic. Ea blocheaza acumularea de toxine in ficat si ajuta la eliminarea acestora din organism. De asemenea, armurariul stimuleaza regenerarea celulelor hepatice. Sunt indicate semintele de armurariu, care se pot procura de la orice magazin PLAFAR.

Ele se piseaza marunt si, cu pudra obtinuta, se prepara o infuzie. Doza recomandata este de o lingurita de pudra la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat zece minute, apoi se strecoara lichidul si se beau trei cani pe zi, dupa mesele principale. Se recomanda o cura de o luna. Ea se poate relua dupa o pauza de zece zile.

Consecinta: Toxinele nu sunt eliminate complet din organism cand ficatul este obosit.

Rostopasca ii grabeste regenerarea

Aceasta planta este indicata in toate bolile de ficat, datorita proprietatilor drenoare, regeneratoare si tonice. Se infuzeaza, timp de 10 minute, o jumatate de lingurita de frunze de rostopasca uscate si maruntite in 200 ml de apa clocotita. Aceasta cantitate se bea in trei reprize pe parcursul unei zile, in cure de 7-10 zile. Pentru ca are proprietati antivirale, acest ceai este recomandat si ca adjuvant in tratamentul hepatitelor A si B.

Specialistul nostru – Dr. Ruxandra -Constantina, medic de familie competenta in apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru a ajuta ficatul obosit, este necesara, in primul rand, odihna, renuntarea la alcool si la fumat, precum si o alimentatie fara grasimi, alimente greu digerabile, mezeluri, afumaturi, prajeli, fast-food si fara alimente cu aditivi. Pentru refacerea functiei hepatice, trebuie instituit si un tratament cu produse naturiste care sa ajute la detoxifiere si la regenerare.

Sunt indicate plantele cu actiune coleretic-colagoga si hepatoprotectoare: anghinarea, cicoarea, coada-soricelului, aloe vera, rostopasca, armurariul, sunatoarea, gentiana, ungurasul, papadia, ridichea neagra si rozmarinul. Pentru potentarea efectelor, in paralel se face o cura de 21-30 de zile cu pastura sau cu polen.

100 g de ridiche neagra rasa sau un pahar de suc de ridiche consumate dupa masa revigoreaza ficatul si accelereaza procesul de eliminare a toxinelor din sange.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *