Folosita atat preventiv, cat si curativ, terapia homeopatica poate da rezultate bune. Succesul acestui tratament depinde insa de unele masuri pe care trebuie sa le respecti.
Deseori confundata cu terapia pe baza de plante, homeopatia este mult mai mult decat atat. Desi exista controverse legate de eficienta remediilor homeopatice, aceasta terapie este fundamentata pe numeroase studii medicale. Homeopatia actioneaza prin stimularea mecanismelor de aparare a organismului. Unul dintre principiile acestei terapii este cel al similitudinii, care sustine ca o substanta care provoaca unele simptome la o persoana sanatoasa poate atenua aceleasi simptome la o persoana bolnava, atunci cand aceasta este administrata in doze foarte mici.
Un alt principiu este cel al individualizarii, care considera omul ca un intreg, tinandu-se cont de contextul aparitiei afectiunii pentru fiecare bolnav, inclusiv de factorii psihici sau emotionali. Astfel, doi pacienti cu aceeasi boala vor primi tratamente diferite, in functie de particularitatile fiecaruia. Iata ce trebuie sa mai stii despre homeopatie.
-Cine se poate trata cu ajutorul terapiei?-
De la sugari pana la batrani, toate categoriile de varsta pot beneficia de tratamente homeopatice. Avantajul este ca astfel de remedii pot fi luate si de femeile insarcinate si de cele care alapteaza. De asemenea, pot recurge la acest tratament si persoanele cu alergie la anumite medicamente.
Tratamentul trebuie prescris numai de medicul cu specializare in homeopatie, iar remediile sunt disponibile in unele farmacii.
-Cum se administreaza?-
Remediile se gasesc sub forma de granule, tablete sau de solutii. Granulele nu se ating cu mana, ci se pun direct sub limba sau, daca se administreaza bebelusilor, se dilueaza cu apa fiarta si racita, intr-o lingurita de plastic. Se asteapta pana ce se topesc in gura, apoi se inghit. Remediile se iau cu o jumatate de ora inainte de masa sau cu o ora dupa.
-Ce boli poate trata?-
Tratamentele homeopatice dau rezultate bune in raceli, sinuzita, alergii, probleme digestive (constipatie, diaree), afectiuni reumatismale, oboseala accentuata, dureri de cap, insomnie, tulburari de menopauza, boli cardiace,depresie si in astm bronsic. La copii, se obtin rezultate bune in tratarea racelilor repetate, eruptiilor dentare si colicilor.
-Are efecte adverse?-
Medicamentele homeopatice sunt de origine vegetala, animala sau minerala. Administrate in doza recomandata, ele nu dau efecte adverse. Substantele sunt foarte diluate, proces prin care este eliminata toxicitatea acestora. Prin diluare, ele capata puteri curative si capacitatea de a actiona la un nivel profund. Este posibil ca in timpul tratamentului sa apara eruptii cutanate, diaree. In unele cazuri, simptomele initiale se agraveaza, medicul trebuind sa fie anuntat de existenta acestora.
Diversitate: Exista peste 3.000 de remedii homeopatice.
Specialistul nostru – Dr. Adrian Dumitrescu, Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie, Vicepresedinte al Societatii Romane de Homeopatie
Se pot trata homeopatic orice boli acute, si cronice: raceli frecvente, sinuzite, otite, amigdalite, polipi, bronsite, astm bronsic, eruptii ale pielii, urticarii, eczeme, psoriazis, tulburari digestive (constipatie, diaree, hemoroizi, fisuri anale), litiaza biliara, migrene, probleme hepatice, infectii urinare, diverse probleme renale, artrite, artroze, sciatica, boli cardiace si pulmonare cronice.
De asemenea, homeopatia da rezultate in tratarea unor probleme endocrine (tulburari de crestere, tiroidiene, pancreatice), tulburari ale menstruatiei sau postmenopauza, probleme legate de sarcina, tulburari de dinamica sexuala, socuri emotionale, depresii, anxietate, frici si fobii. Printre limitele homeopatiei, se numara bolile incurabile, diabetul de tip I si cazurile chirurgicale.
Cafeaua si menta trebuie evitate in timpul tratamentului homeopatic, deoarece pot anula efectul acestuia.
Sursa: Adevarul