Bucurestenii, invitati sa recicleze in Piata George Enescu

Putin dupa ora pranzului, primii bucuresteni curiosi au venit in Piata George Enescu din fata Ateneului din Bucuresti, atrasi de corturile instalate si de scena de pe care rasunau butoaiele batute ale celor de la Sistem.deseuri_la_reciclat

Baietii repetau pentru concertul de diseara. Iar corturile apartineau unor organizatii neguvernamentale din domeniul ecologiei, care promovau colectarea selectiva si reciclarea, ca metode de a schimba fata orasului. Evenimentul, numit Recicloniada, care a debutat astazi la pranz si se incheie la ora 21:00 cu concertul Sistem, isi propune sa ii atraga pe bucuresteni in cercul reciclarii.

Organizat de ApaNova cu sustinerea Primariei Bucuresti si a Romprest, Recicloniada pune la dispozitia bucurestenilor infrastructura necesara pentru a recicla PET-uri, teancuri de hartie, sticle, tonere si cartuse de imprimanta, becuri, baterii sau electronice si electrocasnice uzate.

O idee noua: reciclarea la birou

Organizatia Ecoteca, un ONG tanar si idealist, cum se defineste pe site-ul de prezentare, a pus pe roate un program denumit ECOffice, adresat companiilor care doresc sa se implice in gestionarea deseurilor produse la birou.

Angajatii din birouri sunt informati asupra reciclarii corecte si incurajati sa aduca la serviciu deseurile reciclabile adunate acasa, spune Carla Bancu, membru al organizatiei. „Totul este gratuit”, subliniaza ea, precizand ca tot ce este astfel colectat merge la Remat, unde este sortat si apoi reciclat.

Ea spera ca bucurestenii vor aduce deseuri la reciclat astazi, desi crede ca majoritatea celor care vor face asta sunt tineri, pentru ca ei sunt cei mai receptivi la astfel de mesaje.

Anamaria Hancu, una dintre voluntarii miscarii „Let”s Do It, Romania!”, care isi propune sa curete arealele naturale din Romania pe 25 septembrie, a venit la Recicloniada pentru a promova proiectul de curatenie. Dar si pentru a aduce la reciclat becuri uzate, adunate de la locul de munca.

Alaturi de cortul „Let”s Do It, Romania!”, asociatia ViitorPlus isi promova proiectele de impadurire si reciclare a hartiei. Gabriela Ticu, membra a asociatiei, considera ca astfel de evenimente, in care omului i se aduce aproape infrastructura de reciclare, sunt binevenite. „In reciclare functioneaza principiul confortului”, spune ea, explicand ca oamenii au nevoie de infrastructura necesara cat mai la indemana.

In ajutorul asociatiei a venit Iulian Vacarean, cunoscut pentru limonada naturala pe care o vinde la evenimente de cultura urbana pentru a dona bani Spitalului Marie Curie. Prezent la Recicloniada, acesta a decis sa doneze castigurile din vanzarea limonadei catre unul dintre proiectele ViitorPlus. „Noi mergem mult pe puterea exemplului si vrem sa facem sa fie bine in Romania”, spune Iulian. In timp ce vorbeste mainile nu-i stau locului, curata lamai de coaja, le stoarce, le taie feliute, toarna zahar brun in pahare, apa, gheata si adauga menta. Apoi le spune mandru celor care cumpara: „cea mai buna limonada pe care ai baut-o vreodata”.

Totusi, el subliniaza ca scopul lui nu este sa vanda limonada, ci sa faca un lucru la care se pricepe, pentru binele celorlalti.

Cateva minute descult in iarba

Un petic de iarba, cu sezlonguri si perne pe care esti invitat sa stai descult si sa te relaxezi. Poti picta sau citi, dar cel mai important lucru, te poti relaxa. „Noi vrem sa punem iarba prin oras si sa ii invatam pe oameni ca asa trebuie sa te relaxezi, descult in iarba”, spune Adina Vulcan, de la Verdessenza, cei care au avut ideea proiectului „Descult in iarba”.

Ea spune ca oamenii trebuie un pic treziti si readusi la lucrurile simple, cum ar fi statul pe iarba, care te incarca de energie. „Iarba absoarbe praful din oras si putina lume realizeaza asta”.

Cetateanul urban inca are nevoie de educatie, dar si de infrastructura bine implementata pentru a colecta selectiv, mai spune ea.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *