Tumori-ciorchine, provocate de hrana modificata genetic, primul argument stiintific al cercetatorilor pentru interzicerea OMG

Tumori-ciorchine, provocate de hrana modificata genetic, primul argument stiintific al cercetatorilor pentru interzicerea OMG

Cercetatorii francezi ofera primul argument stiintific pentru interzicerea organismelor modificate genetic, dupa ce, in numeroase randuri, organizatii neguvernamentale au semnalat potentialul pericol pentru sanatate. Rezultatele unui studiu incheiat recent arata ca sunt periculoase pentru sanatate chiar consumate in cantitati mici.

Medicul Joël Spiroux, presedinte al Criigen (Comité de recherche et d’information indépendantes sur le génie génétique) si coautor al studiului care denunta pericolele reprezentate de organismele modificate genetic (OMG) a explicat, intr-un interviu acordat revistei franceze L’Express, cum s-a realizat studiul si care au fost concluziile la care au ajuns cercetatorii.

Populare in SUA
ONG-urile sunt cultivate preponderent in Statele Unite, europenii fiind mai circumspecti in ceea ce priveste efectele pe care le-ar putea avea asupra sanatatii, dar si impactul pe care il au asupra ecosistemului. Caracteristicile organismelor sunt modificate genetic in laborator pentru a le creste rezistenta la seceta, la daunatori, la ierbicide puternice sau la temperaturi scazute.

Cercetarea de laborator
Timp de doi ani, cercetatorii au hranit un grup de soareci cu porumb modificat genetic, NK603, produs de firma Monsanto. Unui alt grup de cobai i-a fost data apa diluata cu doze mai mici sau mai mari de Roundup, un ierbicid utilizat frecvent in intreaga lume, si acesta produs de firma Monsanto. „Ceea ce trebuie inteles din capul locului este faptul ca aceste ‘alimente’ erau introduse in cadrul unui regim echilibrat, reprezentativ pentru regimul alimentar american”, a explicat Joël Spiroux pentru L’Express.

Dupa numai un an in care au fost hraniti cu porumbul modificat genetic, cercetatorii si-au dat seama ca toti cobaii prezentau patologii de tot soiul. Cazuri de cancere, in special la femele, erau de doua ori mai ridicate. Anumite tumori reprezentau un sfert din greutatea animalului, iar mortalitatea in randul cobailor era mult mai precoce decat normal. Si in cazul Roundup rezultatele au depasit limita imaginabilului: cercetatorii si-au dat seama ca pana si in doze mic, comparabile cu cele care pot fi gasite in anumite regiuni, adica echivalentul unei picaturi de Roundup la un miliard de picaturi de apa, acest pesticid reprezinta o adevarata otrava.

Surprinsi de amploarea dezastrului
„De 15 ani studiem efectele pesticidelor asupra sanatatii. Studiind rezultatele testelor transmise de laboratoarele firmei Monsanto, am descoperit deja ca OMG ar putea provoca probleme hepatice si renale. De aceea am vrut sa lansam un studiu la scara mare pe aceasta tema. Dar nu ne-am imaginat niciodata ca vom ajunge la asemenea concluzii. Era de neconceput un asemenea numar de tumori si de o asemenea dimensiune. De aceea studiul a durat mai mult decat calculaseram si noi am depasit bugetul cu 150.000 de euro: de fiecare data cand aparea cate o tumoare faceam examene biologice complete”, a explicat Joël Spiroux.

Tumori mamare la femele
Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculara, cel care a condus echipa de cercetatori, aexplicat, la randul sau, pentru corespondentul Radio Romania Actualitati la Paris, citat de Rador: „La femele, in 93% dintre cazuri s-au format tumori mamare. Mai este vorba si de toxicitate pato-renala. Glandele de detoxifiere, cele care permit rinichilor sa purifice organismul in caz de intoxicatii alimentare, s-au imbolnavit foarte rau, inregistrandu-se nefropatii progresive cronice”.

Ingrijorare europeana
Cercetatorul francez crede ca efecte toxice s-ar putea inregistra si la om. In acest context, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a declarat ca doreste ca procedurile de omologare a organismelor modificate genetic sa fie mult mai stricte in Uniunea Europeana. La randul sau, eurodeputatul ecologist José Bové a cerut Comisiei Europene sa suspende imediat autorizatiile pentru culturile europene de porumb si de cartofi modificati genetic.

„In primul rand trebuie refacut studiul. In asteptarea unei confirmari sau infirmari a lui, trebuie suspendate toate autorizatiile de culturi de organisme modificate genetic in Europa, precum si importurile pentru alimentatia animalelor”, a spus José Bové, potrivit Rador.

In Romania se cultiva porumb modificat genetic doar pentru uz furajer, nu pentru consum uman. Suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic sunt in scadere si anul acesta vor fi mai putin de 300 de hectare in Romania cu porumb modificat genetic, afirma Attila Szocs, administratorul Centrului de informare asupra organismelor modificate genetic, o organizatie neguvernamentala, adauga Rador.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *