Un bucurestean va produce afine bio in Dambovita. Investitia se ridica la aproape 4 milioane de lei

Un bucure?tean va produce afine bio în Dâmbovi?a. Investi?ia se ridic? la aproape 4 milioane de lei
Un bucurestean va produce afine bio in Dambovita. Investitia se ridica la aproape 4 milioane de lei
Un bucurestean va produce afine bio in Dambovita. Investitia se ridica la aproape 4 milioane de lei

Judetul Dambovita intra pe piata producatorilor de fructe de padure cu prima plantatie de afini realizata din fonduri europene. Plantatia a fost realizata de un antreprenor din Bucuresti, care si-a trait copilaria in comuna damboviteana Candesti.

„Ideea pentru aceasta plantatie mi-a venit acum cinci ani. Cred ca fiecare se naste cu dragostea de natura. In mine a ramas aceasta dragoste de cand veneam la bunicii mei. Eu am copilarit in aceasta zona“, ne-a spus Cristian Radu Saracu (41 de ani), proprietarul plantatiei.

Zis si facut. In urma cu trei ani a cumparat un teren de 7,5 hectare si apoi si-a incropit un plan de afaceri pe care l-a prezentat autoritatilor locale. Proiectul a fost depus pentru Masura 112 din PNDR si are o valoare de 3,6 milioande de lei, din care contributia proprie se ridica la 1,5 milioane de lei.

Aproape doi ani de asteptare

„Am asteptat aproape opt luni pana ce proiectul a fost aprobat si inca un an pana ce am semnat contractul. Apoi am inceput implementarea, numai ca in primul an nu am facut nimic pentru ca am stat dupa banci. Intre timp a trebuit sa fac si achizitiile si abia anul trecut, in 2013, am inceput aceasta plantatie. In locul ei era o pasune. Marele dezavantaj al acestei zone este lipsa apei pe deal, iar obtinerea acesteia este destul de costisitoare. Am facut foraje si patru captari pe bazine“, spune beneficiarul proiectului.

In total, plantatia de afini dispune de 35.000 de plante.

„Am ales doua soiuri. Am mers pe un soi predominant, pe Elliot, care are perioada de coacere estimata in perioada august-septembrie, dar si Bluecorp. Am ales acest lucru pentru ca oamenii din zona sunt destul de ocupati cu livezile proprii, astfel ca forta libera de munca gaseam foarte greu. Am zis ca perioada de august ar fi propice. Aici avem 255 de randuri, pe care le-am plantat anul trecut in noiembrie. Taierea a fost facuta anul acesta in martie. Pe rod vor ajunge peste doi ani de zile. Ar trebui ca si anul viitor sa dea ceva rod, dar nu se poate vinde“, crede proprietarul.

10 tone de afine la hectar, certificate bio

Plantatia de afini se afla acum intr-o faza incipienta, ea urmand sa produca, cel mai devreme, la anul. Fructele pentru export insa, vor aparea abia peste doi ani.

„Peste patru ani o sa pot scoate undeva la 10 tone de fructe la hectar. In prima faza, fructele vor merge la export. Sper sa depasim acest obstacol si sa se poata vinde aceste produse si pe piata romaneasca, la marii retaileri. Aici ne conditioneaza un pic. Cred ca ar trebui ca mai multi producatori sa ne asociem si atunci vor intra si marile lanturi“, spune Radu Saracu.

Afinele vor fi certificate bio, pentru ca vor fi crescute doar cu ingrasaminte naturale si vor ajunge in stare cruda in magazinele din Germania, Olanda sau Spania.

„Afinele se vor culege in caserole de cate un kilogram si vor merge catre o firma care intermediaza vanzarea catre tari din afara, precum Germania, Olanda, Spania. Ar fi nevoie de 100 de localnici, aproximativ o luna intreaga, pentru a culege“, conchide investitorul.

Pentru plantatia sa de la Candesti, Radu Saracu a fost nevoit sa aduca sapte camioane de turba din Letonia, ceea ce inseamna aproximativ 1.000 de mc. Turba este o varietate de carbune inferior, o roca sedimentara de culoare cafenie-inchisa sau neagra, care se intrebuinteaza drept combustibil si, in special, ca ingrasamant natural. El spune ca astfel de sol nu se gaseste la noi in Romania.

Isi face casa pentru a pazi afinarul

Pentru a-si supraveghea plantatia, Radu Saracu a inceput sa-si construiasca o casa de vacanta la cativa metri. „Langa plantatie vreau sa fac si am inceput deja o microferma vegetala, in prima faza pentru consum propriu. Mai departe, poate o sa deschid si un magazin propriu“, povesteste bucuresteanul. El spune ca, la inceput, nici autoritatile, nici localnicii nu au crezut in reusita lui, mai ales ca zona Candesti este cunoscuta pentru livezile traditionale de mar si de gutui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *