Cresterea vacilor pentru carne are un impact extrem de dur asupra mediului

La ce aliment ar trebui sa renuntam daca vrem sa salvam planeta?
La ce aliment ar trebui sa renuntam daca vrem sa salvam planeta?

Cel mai daunator aliment, in ceea ce priveste efectul asupra mediului inconjurator, este carnea de vita: cresterea vacilor pentru carne – sursa principala de proteine in multe tari ale lumii – are un impact extrem de dur asupra mediului, fiind de aproximativ 10 ori mai daunatoare decat cresterea altor animale domestice, arata un studiu publicat recent, noteaza descopera.ro.

Cresterea vacilor pentru obtinerea de carne necesita de 28 de ori mai mult teren si consuma de 11 ori mai multa apa, comparativ cu cresterea animalelor pentru obtinerea de carne de pasare, carne de porc, oua sau produse lactate.

Desi se cunostea de multa vreme faptul ca productia carnii de vita are un impact ambiental mai puternic decat a altor  tipuri de carne, acest nou studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, este, spun autorii sai, primul care cuantifica acest impact in mod comparativ.

Cercetatorii au comparat impactul ambiental al obtinerii de carne de vita, carne de porc, carne de pasare, oua si lactate, folosind date din anii 2000-2010 furnizate de Departamentul pentru Agricultura al SUA si luand in calcul mai multe aspecte: suprafetele de teren necesare, consumul de apa, emisiile de gaze cu efect de sera, cantitatea de azot generata, a explicat prof. Gidon Eshel, de la Bard College, SUA.

Au calculat cantitatea de hrana de care au nevoie exemplarele din diferite specii pentru a creste in greutate cu un kilogram, ajungand la concluzia ca vacile au cel mai mare impact ambiental, deoarece randamentul lor de crestere este scazut; prin urmare, ele consuma mai multe resurse decat alte specii, pentru a creste in greutate in aceeasi masura.

Renuntarea la carnea de vita ar fi, asadar, o schimbare pozitiva foarte mare, in ceea ce priveste efectul asupra mediului. Nu ar fi neaparat nevoie sa renuntam la orice produs de origine animala: eliminarea carnii de vita si inlocuirea ei cu un aliment care se obtine cu randament mai bun, cum ar ouale, ar avea asupra mediului un efect comparabil cu trecerea la o alimentatie bazata doar pe plante, spune prof. Eshel.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente