Un litru de ulei uzat polueaza un milion de litri de apa, dar inca nu e perceput ca deseu in Romania

Un litru de ulei uzat polueaza un milion de litri de apa, dar inca nu e perceput ca deseu in Romania
Un litru de ulei uzat polueaza un milion de litri de apa, dar inca nu e perceput ca deseu in Romania

Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului inconjurator. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apa, cantitatea necesara unui adult sa supravietuiasca timp de 14 ani. Insa acest efect este foarte putin cunoscut de cei mai multi dintre oameni, care in continuare arunca uleiul la canalizare convinsi fiind ca a fost dizolvat de detergentii parfumati.

Din fericire, mai exista persoane care cred cu tarie ca mentalitatea oamenilor poate fi schimbata si considera ca este de datoria lor sa ii ajute. Unii au incercat sa isi construiasca o afacere tocmai pornind de la aceasta premisa. Marian Scafaru a decis sa renunte la confortul oferit de un job intr-o corporatie pentru a se dedica propriului proiect de antreprenoriat social – “Uleiosul” – care are la baza colectarea uleiului uzat de la persoanele fizice si predarea acestuia la centrul de reciclare.

Dupa mai bine de un an de la un debut optimist in antreprenoriat, “Uleiosul” a realizat ca este necesara o mai mare implicare in comunicarea cu oamenii pentru a-i ajuta sa constientizeze importanta gestului lor si a le crea un reflex in a colecta uleiul alimentar uzat asa cum se intampla in cazul plasticului sau al hartiei. Desi uleiul alimentar uzat este un deseu ce poate fi colectat cu usurinta in gospodarie, acesta este mentionat foarte rar in programele de informare si constientizare asupra colectarii selective.

“Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formeaza o pelicula care opreste oxigenul sa ajunga la vietuitoarele si plantele din apa”, spune Scafaru, citat de green-report.ro. Gravitatea gestului este amplificata si de faptul ca desi legislatia romaneasca pedepseste aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare, o persoana fizica poate primi o amenda intre 100 si 1.000 de lei, aceasta nu este aplicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *