Un urs intr-un timbru

Romfilatelia a introdus pe data de 21.04.2008 in circulatie emisiunea de marci postale denumita generic Ursi. Ursii fac parte din Ordinul Carnivora. Acesta cuprinde mamifere raspandite pe tot globul si adaptate celor mai felurite medii de viata: acvatic, terestru sau arboricol. Ele au un regim alimentar carnivor sau mai rar omnivor. Ordinul Carnivora se imparte in doua suprafamilii: Canoidea si Feloidea. Suprafamilia Canoidea reuneste carnivore cunoscute cum ar fi cainii, vulpile, ursii, bursucii, jderii, vidrele, hienele etc.

Timbrele si colita emisiunii filatelice prezinta sase ursi al caror habitat se afla in diferite colturi ale lumii. Pe timbrul cu valoarea nominala de 60 bani este ilustrat ursul malaiezian (Helarctos malayanus) sau ursul cocotierilor. Talia sa este de 1,4 m si inaltimea de 70 cm. Blana este neagra cu un guler alb. Este un foarte bun catarator. Este intalnit in Malayezia, Sumatra, Borneo.Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,20 Lei este prezentat ursul negru american (Ursus americanus) sau baribalul. Are talia de 1,8 m si inaltimea de 1 m. Are blana neagra si lucioasa. Populeaza zonele impadurite din America de Nord. Timbrul cu valoarea nominala de 1,60 Lei are ca subiect ursul panda mare (Ailuropoda melanoleuca) sau ursul de bambus. El are talia de 1,5 m si traieste in padurile Chinei Centrale. Se hraneste cu muguri de bambus.Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei se regaseste ursul buzat (Melursus ursinus). Buza lui inferioara este lunga si lata si il ajuta la linsul mierii, hrana lui preferata. Talia lui are aproximativ 1,7 m si inaltimea de aproape 85 cm. Traieste in regiunile sudice ale Indiei si in Sri Lanka. Pe timbrul cu valoarea nominala de 5,00 Lei este prezentat ursul cu ochelari (Tremarctos ornatus). Numele sau se datoreaza desenului format de blana alba din jurul ochilor. Talia sa este de 1,70 m si inaltimea de 70 cm. Traieste in America de Sud, zone montane din Chile si Venezuela.

Pe timbrul colitei cu valoarea nominala de 9,10 Lei este ilustrat ursul brun (Ursus arctos). Talia sa este de 2,5 m si inaltimea de 1,2 m fiind socotit cel mai mare mamifer carnivor din Europa. Este prezent in regiunile montane ale Europei, Asiei si Americii de Nord. Ursul brun se regaseste si in Romania, in Muntii Carpati.