Unt sau margarina?

butter_lg.jpg

Majoritatea producatorilor de grasimi vegetale isi promoveaza produsele apeland la un siretlic. Ajutati de sloganul, „ulei/margarina fara colesterol”, ei incearca sa induca consumatorului ideea ca aceste produse sunt o alternativa mai sanatoasa decat grasimile de origine animala. Este adevarat ca grasimile de origine vegetala nu contin colesterol, acesta gasindu-se doar in grasimile de origine animala, dar nu inseamna ca sunt neaparat mai sanatoase.

Colesterolul este o substanta indispensabila bunei functionari a organismulul, el intrand in structura hormonilor sexuali, vitaminei D, acizilor biliari si membranelor celulare. Este important de stiut ca doar 25% din colesterolul plasmatic ajunge in organism prin ingestia alimentelor care il contin ( oua, unt, lapte, carne grasa), restul de 75% fiind fabricat de ficat.

In cazul in care aveti o masa ponderala normala, nu suferiti de perturbari ale metabolismului lipidic si nu faceti excese alimentare, grasimile animale va sunt aliat, nu un dusman.

Untul este un aliment natural, obtinut prin procese biologice si fizice din lapte, fara adaosuri de substante chimice. Consumat cu moderatie (portia zilnica recomandata este de 30 de grame), untul ofera multiple beneficii pentru sanatate:

-combinatia de substante grase este bine echilibrata, facand din unt un aliment care favorizeaza digestia si e bine tolerat chiar si de catre persoanele cu probleme intestinale;

-acizii grasi Omega 3 din compozitia sa au un rol protector asupra aparatului cardiovascular;

-acizii grasi nesaturati contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange , prevenind in acest fel ateroscleroza si unele tipuri de cancer;

-este o sursa importanta de vitamine liposolubile (A, E, K si D) si de minerale cu rol antioxidant (seleniu, zinc), al caror rol in mentinerea unui organism sanatos e bine documentat.

Margarina este un produs obtinut industrial, prin hidrogenarea unor grasimi vegetale, in prezenta unor catalizatori de nichel. Desi aspectul si gustul sale sunt asemanatoare cu untul, structura sa moleculara e similara anumitor tipuri de plastic.
Grasimile vegetale (uleiuri) sunt considerate sanatoase si indicate persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului in sange. Din pacate, procesul tehnologic prin care aceste uleiuri sunt transformate in margarina nu numai ca scade efectele benefice ale grasimilor vegetale, ci chiar adauga unele toxice.
Vitamina E continuta in aceste uleiuri e distrusa la temperaturile inalte necesare procesarii. Nichelul si cadmiul pot produce afectiuni pulmonare, renale, diferite tipuri de cancer, etc.

Antioxidantii E 320 si E321 care intra in componenta margarinei pot creste nivelul plasmatic al colesterolului. La toate acestea se adauga colorantii, conservantii si substantele chimice aromatizante care fac margarina sa para unt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *