Solutia ONU pentru reducerea efectului de sera

    Mai putini nou-nascuti, mai putine emisii de CO2!

Ne mai despart cateva zile de Coferinta de la Copenhaga pentru climat, ce va avea loc in luna decembrie a acestui an. Conferinta urmareste incheierpopulation.jpgea unui acord intre state privind limitarea emisiile de CO2 in lume pentru evitarea continuarii schimbarilor climatice si deci a catastrofelor cauzate de acestea. Acest acord ar veni ca o continuare a Protocolului de la Kyoto si ar stabili politici valabile din 2012.

Conform declaratiilor coordonatoarei ONG-urilor pentru politica de dezvoltare Rosmarie Bo¤r, in swissinfo.ch, prenegocierile sunt momentan blocate. Astfel, tarile industrializate asteapta mai intai pozitia tarilor in curs de dezvoltare, modul concret in care acestea vor sa se implice in protejarea climatului. De cealalta parte, tarile in curs de dezvoltare sustin ca schimbarile climatice sunt rezultatul emisiilor de CO2 din tarile dezvoltate si ca aceste tari trebuie sa iti asume responsabilitatea si sa gaseasca solutii atat pentru ele cat si pentru tarile in curs de dezvoltare, ajutand tehnologic si financiar pentru a se adapta schimbarilor climatice.

In acest cadru, ONU vine cu un raport in care pledeaza pentru o mai buna educare a femeilor din tarile subdezvoltate in vederea scaderii numarului de nou-nascuti: „Gazele cu efect de sera nu s-ar acumula intr-un mod atat de periculos daca numarul locuitorilor planetei nu ar creste atat de repede”. Yves Bergevin, coordonator pentru sanatate maternala ONU, pleaca de la ideea ca in toate tarile in care s-au implementat politici de egalitate intre sexe, de educatie sexuala si planning familial natalitatea a scazut de la 6-7 copii la 2-3 copii pentru fiecare femeie.

In conditiile in care Terra adauga in fiecare saptamana 1,5 milioane locuitori, populatia sa va ajunge in jurul cifrei de 9 miliarde in 2050, in comparatie cu 6,8 miliarde cat insumeaza astazi. Astfel, intr-o lume in care resursele sunt limitate, limitarea cresterii numarului de locuitori ar permite tarilor subdezvoltate nu doar sa iasa din saracie, ci sa reduca si volumul de emisii de CO2 si sa se adapteze mai usor efectelor incalzirii – lipsa de apa, insecuritatea alimentara – estimeaza ONU, conform caruia: „moduri viabile de consum si productie pot fi atinse si mentinute doar daca populatia mondiala nu ar depasi o cifra ecologic viabila”.

Se sustine de asemenea ca 60 de tari au inca o natalitate extrem de ridicata, rata fiind de 4,9 % in comparatie cu 2,54 % – rata medie mondiala. Se da exemplul Nigerului, tara semi-arida, in care femeile au in medie 7 copii, metodele de contraceptie fiind cunoscute in medie de 5% de catre aceste femei. Astfel, ONU prevede o crestere a populatiei de la 15,3 milioane pana la 58,2 milioane in 2050.

„Un miliard de persoane nu au acces la un minim de educatie sexuala si de servicii de sanatate reproductiva. Sondajele noastre arata ca 200 de milioane de femei din tarile in curs de dezvoltare au necesitati nesatisfacute in materie de contraceptie.” , se mai precizeaza in raport.

Concluzia raportului este clara : acordurile internationale asupra climatului ar avea o mai mare sansa de reusita daca s-ar lua in consideratie si „dinamica populatiei, relatiile intre sexe si bunastarea femeii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *