argan_02.jpg

Uleiul de argan este extras din semintele arborelui de argan, endemic in Maroc. El este apreciat pentru proprietatile sale cosmetice, medicinale si nutritive.

Arborele argan, o relicva din era Tertiara, s-a adaptat climei secetoase din sud-vestul Marocului. Radacinile sale adanc infipte in pamant il protejeaza de vanturile puternice din zonele semi-desertice si fac din el un jucator important in lupta impotriva eroziunii solului si progresiei desertului Sahara.

In Maroc exista o rezervatie a biosferei (Arganeraie Biosphere Reserve) intinsa pe mai mult de 2 560 000 de hectare, ce incearca sa conserve acest copac.

Arganul nu este apreciat doar pentru importanta sa in impiedicarea intinderii desertului, ci si pentru rolul sau ca sursa de venit.

Din semintele fructelor de argan  se obtine un ulei cu proprietati extraordinare care e  folosit in bucataria locala si in cosmetica internationala.

Datorita continutului sau crescut in vitamina E, caroteni si acizi grasi nesaturati, uleiul de argan are efecte benefice asupra sanatatii.  El este folosit in stare proaspata la salate sau paine prajita. Reziduurile obtinute dupa extractia uleiului alcatuiesc o pasta groasa de culoarea ciocolatei , care este indulcita si mancata pe paine. Gustul sau e asemanator cu cel al untului de arahide.

Preluarea uleiului de argan in cosmetic a e relativ recenta, desi localnicii cunoasteau de mult efectele pozitive  ale uleiului asupra pielii, folosindu-l pentru tratarea ranilor si bolilor dermatologice.

Aplicat in stare naturala pe piele, acesta ajuta la refacerea filmului hidrolipidic natural, are efect anti-rid prin proprietatile sale emoliente si ajuta la cicatrizarea corecta a leziunilor tegumentare. S-a observat ca ajuta de asemenea la regenerarea parului si unghiilor.

Se poate folosi direct in forma sa naturala sau poate fi adaugat in structura cremelor de fata si de corp, imbunatatindu-le proprietatile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here