Impresia de vanilie din budinca „Grandiso pudding Vanilla” este data de aroma sintetica si de colorantii chimici azotici E104 si E110.
vanilie cu aditivi alimentari
Budinca „Grandiso pudding Vanilla” este o „crema fina pentru desert cu gust de vanilie si frisca batuta” cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de zaharuri atat cu absorbtie lenta, cat si cu absorbtie rapida.

Din aceasta cauza, pancreasul endocrin are de suferit, fiind obligat sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Persoanele care sufera de afectiuni ale tractusului digestiv trebuie sa acorde o atentie deosebita consumului acestui produs, deoarece contine substante care le pot agrava starea. Amidonul modificat, amidonul din grau, caragenanul si faina din seminte de guar pot periclita sanatatea stomacului. Consumul ridicat de caragenan poate duce chiar la declansarea cancerului. Efecte adverse au si cei doi coloranti: E104 si E110, iar cei mai afectati sunt copiii. Galbenul de chinolina poate provoca alergii, astm, dermatite si induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Galbenul orange S este mult mai periculos, pentru ca duce la aparitia congestiei nazale, a bronhoconstrictiei, a spasmelor vasculare si la blocarea enzimelor digestive. Doza zilnica admisa pentru E104 este de 10 mg/kg corp, iar pentru E110 este de 2,5 mg/kg corp. Din cauza compozitiei sale, budinca are o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii.

Concluziile specialistului

Specialistul nostru ne spune, in urma analizei, ca budinca nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu boli ale tractusului digestiv, supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului la produs. (Cristina Andreea Calin)

Ingrediente:
Lapte degresat, produs din zer, sirop de glucoza-fructoza, frisca 8% (batuta cu azot), amidon modifi-cat – unul dintre E1440, E1410, E1420, E1414, zahar, agent de ingrosare (caragenan – E407, faina de seminte de guar – E412), amidon din grau, gelatina, emulgator esteri ai mono si digliceridelor de acizi grasi alimentari cu acidul lactic E472b, aroma, colorant (galben chinolin E104, galben oranj S E110).

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here