Vaporul care a facut inconjurul lumii alimentat de energie solara

Vaporul care a facut inconjurul lumii alimentat de energie solara

MS Turanor Planet Solar a pornit la date de 27 septembrie 2010 din portul din Monaco cu scopul de a deveni primul vas cu alimentare proprie care va face inconjurul globului. La data de 6 mai 2012, adica dupa 587 de zile, 28 de tari, 3 oceane, 11 mari si 60,0006 km, echipajul PlanetSolar a reusit sa atinga aceasta performanta.

Potrivit designboom, Planet Solar a realizat patru recorduri mondiale: cea mai rapida traversare a Oceanului Atlantic prin alimentare cu energie solara(26 de zile, 19 ore si 10 minute); cea mai lunga distanta parcursa cu un vehicul alimentat cu energie solara, primul inconjur al pamantului realizat datorita alimentarii solare(1 an , 7 luni si 7 zile) si cea mai rapida traversare a sudului Chinei prin alimnetrare cu o astfel de energie.

Ideea i-a venit in primavara lui 2004 inginerului elevetian pe nume Raphael Domjan. Mare iubitor al naturii si sustinator febril al energiei curate, elvetianul a simtit nevoia de a gasi o alternativa pentru consumului excesiv de petrol si de a promova folosirea de resurse regenerabile.

A reusit sa duca la indeplinire aceasta aventura desprinsa parca din romanele lui Jules verne datorita lui M. Immo Ströher, expert in domeniul energiei solare, dar si a sustinerii lui Phileas Fogg, om de afaceri elevetian. Din combinarea capitalului, ideilor si a enegiei celor trei a rezultat proiectul „Turanor Planet Solar”.

Craig Loomes din Noua Zeelanda este cel care a realizat designul vaporului „Planet Solar”, cel mai mare vas cu alimentare solara din lume datorita celulelor fotovoltaice dispuse pe o suprafata de 536 de metri patrati. Numele vasului, tradus”Puterea Soarelui” provine din mitologia lui J.R.R.Tolkien.

Lungime: 31m
Latime: 15m
Lungime cu flaps-urile deschise: 35m
Latime cu flaps-urile deschise: 23m
Inaltime: 6.10m
Greutate: 95t
Suprafata ocupata de celulele solare: 537 m2
Eficienta panelelor fotovoltaice: 18.8 %
Puterea celulelor fotovoltaice instalate: 93.5 kW (127.0 HP)
Puterea maxima a motorului: 120 kW
Consumul mediu: 20 kW (26.8 HP)
Autonomie: navigatie solara nelimitata
Echipaj: 4
Numar de oameni care pot fi luati la bord: 40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *