Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina

Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina
Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina

Veninul redutabilei moluste-rapitor, melcul marin din specia ‘conus geographus’, ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic si care sa dea mai putina dependenta decat morfina, informeaza publicatia franceza Le Nouvel Observateur.

Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din cate exista: o asemenea idee au avut cercetatori australieni. Animalul cu pricina este melcul cu corn, o molusca gasteropoda care poseda unul dintre cele mai redutabile veninuri din lumea marina. Aceasta specie de melci este un rapitor carnivor, dotat cu o trompa fina, ‘inarmata’ cu un harpon, la randul sau acoperit de tepi ascutiti si deschisi — tepi radiculari — prin care poate curge veninul. Acest venin, foarte special, contine substante active capabile sa ucida un om in numai doua ore.

Terifiant… si totusi: potrivit unor studii realizate de cercetatori de la Universitatea din Queensland prezentate duminica in SUA, o mica proteina extrasa din veninul melcilor cu corn marini ar permite producerea de analgezice potential mai puternice decat morfina, cu efecte secundare mai putine si cu un risc mai mic de a da dependenta.

Chiar daca este redutabil, acest venin contine sute de peptide, care sunt mici proteine numite conotoxine. La oameni, unele dintre aceste conotoxine par sa aiba efecte analgezice. Ele actioneaza la nivelul canalelor ionice si al receptorilor prezenti in sistemul neuromuscular si in sistemul nervos central.

Astfel, cercetatorii au creat cel putin cinci noi substante experimentale plecand de la aceasta proteina, care ar putea conduce intr-o zi la dezvoltarea de analgezice sigure si eficace, administrate pe cale orala, pentru tratarea anumitor dureri cronice.

‘Acesta este un pas important, care ar putea sta la baza dezvoltarii unei noi clase de medicamente capabile sa calmeze cele mai severe forme de durere cronica, in prezent foarte greu de tratat’, explica David Craik, principalul autor al acestui studiu, prezentat in cadrul conferintei anuale a American Chemical Society (ACS), reunite in acest sfarsit de saptamana la Dallas (Texas).

Durerile vizate de aceste medicamente sunt provocate adesea de diabet, scleroza in placi si alte boli ce afecteaza terminatiile nervoase, care pot dura luni sau chiar ani de zile. Actualele tratamente pentru aceste dureri cronice neuropate pot avea efecte secundare importante si nu sunt eficiente decat in cazul unui bolnav din trei.

Pana in prezent, un singur analgezic derivat din aceste conotoxine a fost aprobat pentru tratament uman, ziconotida. Insa acest analgezic trebuie sa fie perfuzat direct in maduva spinarii, o procedura invaziva, a precizat Craik. El a explicat ca lucreaza, impreuna cu echipa sa, la dezvoltarea unui analgezic bazat pe conotoxina care sa poata fi administrat oral. O singura doza din acest analgezic experimental, administrat pe cale orala unor sobolani de laborator, a redus substantial senzatia de durere, conform unor masuratori standard.

Plecand de la aceste studii, oamenii de stiinta au conchis ca acest analgezic este de circa o suta de ori mai puternic decat morfina sau gabapentina, cele doua analgezice considerate pana acum cele mai bune tratamente in cazul unor dureri neuropate cronice.

De asemenea, obisnuinta a devenit o problema mai mica, pentru ca aceste conotoxine actioneaza asupra receptorilor creierului, care sunt diferiti de cei ai mofinei si altor opiacee.

‘Nu stim daca aceste derivate de conotoxina vor avea efecte secundare, pentru ca ele nu au fost inca testate pe oameni. Insa noi credem ca ele sunt sigure, pentru ca actioneaza pe receptori cerebrali total diferiti de cei ai morfinei’, a precizat David Craik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *