Vier Pfoten face presiuni pentru salvarea a doi ursi tinuti ilegal intr-o gradina zoologica din Bulgaria

Vier Pfoten face presiuni pentru salvarea a doi ursi tinuti ilegal intr-o gradina zoologica din Bulgaria

Vier Pfoten face presiuni pentru salvarea a doi ursi tinuti ilegal intr-o gradina zoologica din Bulgaria

VIER PFOTEN face presiuni pentru salvarea a doi ursi afectati de conditiile oribile in care sunt tinuti

Ruse, Bulgaria, 3 aprilie 2014 – Organizatia pentru protectia animalelor VIER POFTEN a incheiat o intelegere cu Ministerul bulgar al Mediului pentru preluarea a 2 ursi tinuti ilegal in gradina zoo a orasului Ruse si transferarea lor catre un sanctuar cu conditii adaptate acestei specii. Intelegerea a fost incalcata de Minister in ultimul moment, chiar in ziua programata pentru transfer. VIER PFOTEN va continua insa sa lupte pentru a-i salva pe ursii Standy si Boika.

Cei doi ursi sunt tinuti in conditii extrem de mizere, intr-o cusca de beton stramta, intunecoasa si foarte murdara din incinta unei mici gradini zoo din Lesopark Lipnic, langa orasul Ruse (70 de km distanta de Bucuresti).

Ursii sunt nevoiti sa stea in propria urina, iar din aceasta cauza sufera de inflamatii cronice nazale si oculare. Sunt subnutriti, iar cusca foarte mica le-a creat in timp probleme comportamentale. Gradina zoo nu mai detine de ani de zile autorizatie pentru tinerea ursilor. Ministerul bulgar al Mediului a stabilit o data limita pentru transferul ursilor, iar intre timp a solicitat in mod repetat primariei orasului Ruse sa ia masuri pentru imbunatatirea conditiilor, insa in zadar.


In consecinta, ministerul a decis confiscarea celor 2 ursi si a solicitat VIER PFOTEN preluarea acestora. Avand in vedere ca Parcul Ursilor Dansatori de la Belitza, Bulgaria, detinut de VIER PFOTEN este plin la capacitate maxima, organizatia a contactat gradina zoo a orasului Dobrici, care detine tarcuri de ursi an aer liber si este singura care corespunde standardelor organizatiei. VIER PFOTEN a convenit cu Ministerul Mediului sa transfere cei doi ursi la Dobrici pe 2 aprilie 2014. O echipa de experti se indrepta catre Ruse pentru a asigura transferul in momentul in care a fost informata, fara nicio alta explicatie, ca Ministerul Mediului va acorda orasului Ruse un an pentru a-si rezolva problemele cu gradina zoo.

”Din punct de vedere legal este absolul de neinteles cum Ministerul Mediului poate acorda inca un an de gratie acestei gradini zoo”, declara Carsten Hetwig, coordonator al proiectelor Ursi, VIER PFOTEN. ”Nu stiu cine mai poate crede ca primaria orasului Ruse se va apuca sa construiasca acum, rapid, un tarc adaptat nevoilor acestei specii. Cerem Ministerului bulgar al Mediului sa aplice legislatia europeana in domeniu. Vom face tot ce ne sta in putinta ca Standy si Boika sa aiba o casa propice pentru ursi”.

In cele 5 ore de negocieri purtate ieri cu primarul din Ruse si cu reprezentantii Ministerului Mediului, VIER PFOTEN a cerut ca bunastarea animalelor sa aiba prioritate, iar ursii sa fie scosi din conditiile crunte in care traiesc.

Din 2005, toate gradinile zoo din tarile membre UE sunt obligate sa respecte Directiva Europeana 22/1999 privind conditiile minime de tinere a animalelor salbatice in gradinile zoologice si sa adopte o serie de masuri menite sa imbunatateasca aceste standarde. Bulgaria trebuia sa se conformeze acestei Directive pana in 2013.

Circa 40 de ursi sunt tinuti in continuare ilegal in gradinile zoo din Bulgaria. ”Sunt socat cat de mult timp a fost tolerat acest fenomen al detinerii ilegale de ursi in Bulgaria. Pana la urma, daca esti prin de politie conducand fara permis, esti amendat”, conchide Carsten Hetwig.3 Apr 2014 -Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016