Voluntar in fermele traditionale si ecologice

Voluntar în fermele tradi?ionale ?i ecologice
Voluntar in fermele traditionale si ecologice
Voluntar in fermele traditionale si ecologice

Agricultura ecologica a devenit in ultima perioada un adevarat hobby pentru persoanele cu un stil de viata stresant. Cu ajutorul organizatiei WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), peste 130 de romani au participat anul trecut, voluntar, la diverse activitati desfasurate in cadrul fermelor traditionale si ecologice.

WWOOF este o retea de ferme ecologice care ofera oamenilor posibilitatea de a fi voluntar si de a (re)intra in contact cu lumea satului. Voluntarii (wwooferii) muncesc la fermele care ii gazduiesc iar in schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura mancare, cazare si o experienta unica de a trai si de a explora viata la tara. Wwooferii au ocazia sa discute si sa invete din experienta fermierilor despre biodiversitate, agricultura ecologica si miscarea ecologica. Din intregul schimb cultural beneficiaza atat fermierii cat si voluntarii.

Rolul WWOOF Romania

 WWOOF Romania a fost creat de o echipa de voluntari, la sugestiile unor prieteni fermieri. WWOOF Romania a inceput in anul  si este derulat prin Eco Ruralis. Acestia promoveaza principiile WWOOF si ofera celor interesati o lista de ferme. Rolul este de a asigura informatie pentru public si de a facilita legatura dintre voluntari si fermele care ii vor gazdui.

De ce Romania?

Romania este o tara unica si deosebit de frumoasa din Balcani, Sud-Estul Europei. Cultura romaneasca este un amestec de dezvoltari moderne si practici traditionale, vizibile in special in agricultura de subzistenta practicata de majoritatea populatiei din mediul rural. ,,Romania este adesea descrisa ca si o tara latina intr-o mare slavica. Desi multe aspecte ale culturii romanesti se regasesc si in alte tari din regiunea balcanica, limba romana (o limba de origine latina), amestecul de oameni (romani, minoritati de maghiari, sasi, rromi etc.), mancarea si traditiile ofera vizitatorilor o experienta cu adevarat speciala” spune Attila Szocs, coordonatorul WWOOF Romania.

Voluntarii sunt cu preponderenta straini

 Voluntarii vin de peste tot in lume, mare parte sunt din SUA, Egipt, Noua Zeelanda, Franta, Germania, Austria sau Marea Britanie. WWOOF-ul este o metoda foarte buna de a calatori, dar si de a vedea un spatiu alternativ. Foarte multi straini care aleg sa calatoreasca prin lume nu doresc sa vada doar zona urbana, fiind atrasi de spatiul rural deoarece acesta este foarte putin influentat de tehnologie si de natura umana.

,,Voluntarii nu trebuie sa faca nimic din ceea ce nu stiu sa faca, asta este una dintre reguli. Nu dorim sa ii constrangem in vreun fel. Sunt practici de baza din agricultura, de la prasit, cules, semanat sau arat. “ spune reprezentantul WWOOF Romania.

In 4 ani au crescut cu 30 de ferme

Au inceput cu  ferme, iar acum am ajuns la 35 de ferme si au in componenta atat ferme ecologice, cat si traditionale. Fermierii aleg singuri sa intre in cadrul acestui program in urma promovarii realizate de catre cei de la WWOOF Romania.  Fermele se afla in mare parte in Transilvania, Sibiu – fiind si zona de pornire, dar au de asemenea familii de fermieri si in S si Banat, Suceava sau Cluj. Daca vorbim de agricultura taraneasca atunci vorbim de ferme mixte, sunt gospodarii taranesti pana la 2-3 ha, ferme mici cu cateva animale si gradina.

Profilul wwooferilor

Mare parte dintre cei care participa la acest program sunt persoane foarte ocupate, care duc un stil de viata foarte agitat. O alta parte dintre ei sunt tineri sau care au terminat facultatea si isi doresc sa acumuleze experienta. De asemenea, sunt multi care au studiat in cadrul facultatilor de agribusiness. Scopul principal al acestui program este voluntariatul, ajutarea fermei si apoi vin in schimburi culturale.

Despre WWOOF

Reteaua WWOOF a fost creata in 1970 in Marea Britanie de un grup de oameni din diferite orase, care obisnuiau sa isi petreaca week-end-urile ajutand familii de fermieri la muncile agricole. Datorita popularitatii pe care a dobandit-o aceasta initiativa, peste 35 de tari din intreaga lume au stabilit organizatii nationale WWOOF, care promoveaza o legatura stransa intre fermierii ecologici si consumatori.

 

Pentru mai multe informatii despre WWOOF in general, despre valorile, practicile si istoria sa, puteti afla pe site-urile WWOOF International  www.wwoofinternational.org si www.wwoof.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *