Voluntarii au început plantările de puieţi în pădurile din Harghita
Voluntarii au inceput plantarile de puieti in padurile din Harghita
Voluntarii au inceput plantarile de puieti in padurile din Harghita

In Romania, dupa ’90, s-au taiat sute de mii de hectare de padure. Plantarile de puieti pentru reimpadurire, facute in fiecare primavara in Harghita, sunt ca o picatura intr-un ocean: unui brad sau molid ii trebuie aproape un deceniu sa ajunga la un stat de om.

Plantari de puieti in Harghita Pe muntii care imprejmuiesc statiunea Baile Tusnad padurile par neatinse. Dupa cativa kilometri, dincolo de culmile vizibile de la sosea, se lucreaza intens. Timp de doua saptamani, sute de voluntari planteaza puieti de molid pe locurile in care padurea a fost taiata ilegal sau a fost doborata de vant.
O suta de elevi, profesori, jandarmi si politicieni au plantat molid pe un hectar din cele 14 care trebuie reimpadurite. Dupa instructaj, fiecare a incercat sa tina pasul cu cei priceputi.

In 1990, in Harghita existau 232 de mii de hectare de padure. Vantul si defrisarile ilegale au afectat mii de hectare, dar nimeni nu poate spune nici macar cu aproximatie cat de mare este suprafata de padure disparuta. Nici macar Ministrul Mediului, Korodi Attila, deputat in acest judet.

Judetul Harghita este pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul infractiunilor silvice – peste 300 numai anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here