„Vrem ca Rosia Montana sa fie inclusa in Patrimoniul Universal UNESCO”

20
195

Petitie fotografica. Trimiteti poze cu mesajele voastre de sustinere pentru Rosia Montana la adresa poze@rosiamontana.org

Detalii in Ghidul practic de implicare in salvarea Rosiei Montane

Campania „Salvati Rosia Montana” lanseaza azi o petitie fotografica care isi propune sa scoata in evidenta sprijinul public pe care l-a castigat initiativa de includere a Sitului minier istoric de la Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Petitia propune publicului sa trimita imagini-portret cu mesaje creative despre valoarea culturala unica a Rosiei Montane, mesaje adresate Ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor. In primavara acestui an Ministerul Culturii si Patrimoniului National a anuntat ca va initia procedura de includere a Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO, iar scopul acestei petitii este incurajarea Ministerului sa actioneze conform cu declaratiile facute.

Valorile culturale ale sitului sunt in prezent amenintate atat de distrugerea cauzata de perioada lunga de neglijare precum si de proiectul minier al Gabriel Resources (TSX:GBU). Activitatile companiei miniere au condus deja la deteriorarea si distrugerea catorva dintre elementele de valoare exceptionala ale sitului. In februarie, 2010, Asociatia ARA[1] a cerut oficial Ministerului Culturii si Patrimoniului National demararea procedurii de includere a Rosiei Montane in Patrimoniul Mondial UNESCO[2], initiativa care a primit sprijinul a numerosi specialisti si organizatii de profil din Romania si nu numai[3]. Ca reactie la cererea primita, Ministerul Culturii si Patrimoniului anunta ca va initia procedura in cursul acestui an.

Campania fotografica poate fi accesata la adresa www.rosiamontana.org/unesco. Aceasta contine o prima colectie de fotografii facute in timpul festivalului FanFest[4], organizat intre 13-15 august, 2010 la Rosia Montana. Aceste imagini, insotite de o scrisoare de intentie[5], au fost trimise Ministrului Kelemen Hunor, care prin intermediul www.rosiamontana.org/unesco va putea urmari evolutia acestei initiative.  In perioada urmatoare, cetateni si organizatii ale societatii civile vor organiza sedinte foto pentru sustinerea includerii Sitului Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial  UNESCO, iar imaginile vor fi incarcate zilnic la adresa mentionata. In paralel, Campania „Salvati Rosia Montana” va oferi informatii actualizate despre evolutia acestei initiative precum si a procedurii de includere a Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Aceste imagini sunt declaratii vii, exprima creativitate, caracter si motivare. Oameni din toate mediile ii vor putea transmite direct Ministrului Culturii ca le pasa de valorile culturale ale Rosiei Montane si ca asteapta de la domnia sa sa actioneze potrivit promisiunilor facute si sa nu cedeze presiunilor exercitate in interesul unei companii miniere canadiene”, declara Eugen David, presedinte al Asociatiei Alburnus Maior.

* * *

Mai multe informatii pot fi obtinute de la: Stephanie Roth – tel 0740342104 si e-mail alburnusmaior@ngo.ro. Informatii detaliate privind procedura de nominalizare UNESCO pot fi obtinute de la Arhitect Virgil Apostol – Tel 0731393333 si e-mail asociatie@simpara.ro

[1] http://www.simpara.ro

[2] http://www.evz.ro/detalii/stiri/rosia-montana-mai-aproape-de-lista-unesco-887062.html
http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2010-02-19/Ministerul+Culturii+vrea+sa+includa+Rosia+Montana+in+patrimoniul+mondial+UNESCO

http://www.tvr.ro/articol.php?id=77119

[3] http://www.europanostra.org/UPLOADS/FILS/2010_03_29_RosiaMontana.pdf

[4] http://www.fanfest.ro

[5] http://www.ngo.ro/date/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Scrisoare_Kelemen_Hunor_unesco_raulmuresan.pdf

20 COMENTARII

 1. cred ca daca ar exista salvamonti calificati si cu drepturi depline de a supraveghea padurile si munti si de ar fi fonduri de plata ptr acesti oameni cred ca natura ar lua al sens
  dar mai e o problema a oamenilor care nici la ora asta nu stiu ca pun mediul in pericol poluindul cu tot felul de reziduri si pe scurt nu au cei 7 ani de acasa si dacva ar exista si legi in care sa se puna in practica ar fi bine dar cu omul se lucreaza cel mai greu si e cel mai inteligenta fiinta de pe glob si cea mai proasta totodata am ajuns la concluzia ca animalele sunt mai destepte decat omul trebuie sa invatam ceva si de la ele.

 2. E adevarat ca de multe ori animalele pot fi mai intelepte decat omul, ele simt si ele iubirea care vine de la Dumnezeu mai intai pentru Dumnezeu, dupa aceea, pentru toate creaturile, si ele au suflete vesnice. Zicea Isus in mesajele „J.N.S.R.”, „Jesus, Notre Senieur, Revient”, „Jesus de Nazareth, Senieur et Roi”, „Je ne suis rien”… Sau nu mai stiu daca in aceste mesaje, n-ar fi bine sa zic ceva gresit in legatura cu mesaje de la Isus, dar in orice caz, in niste mesaje, a zis Isus, „Animalele Ma iubesc. Ele Ma asculta.”

 3. Sub aceasta mina se afla uraniu. Uraniu ce rafinat la 30% se foloseste in functionarea centralelor nucleare, iar rafinat la 99% puritate se foloseste in crearea bombelor atomice. „Firma” aceasta nu urmareste in sine doar extragerea aurului din zona RM si nici nu le pasa de ceea ce se intampla cu si in Romania, ecologia este ultima lor grija..nici macar atat.
  Se vorbeste despre banii ce ii va primii Rosia Montana si Romania de la cei de la Gold Corporation, dar dc un om va face un calcul elementar poate rationa singur cu usurinta, ca banii „primiti”defapt explatati sunt cu muuuult sub valoarea estimativa reala.
  „Pe langa alte studii, comentarii si analize desfasurate de-a lungul anilor, referitoare la pericolul imens generat de exploatarea pretioaselor zacaminte de la Rosia Montana, demersul ing. Aurel SANTIMBREANU, fost inginer-sef al Exploatarii de stat la unitatea citata, merita toata atentia. Cu toate ca abunda elementele de stricta specialitate, studiul, caracterizat prin amplitudinea si exactitatea datelor, ofera si nespecialistilor numeroase teme de reflectie. Iata, bunaoara, lista mineralelor si a metalelor rare despre care guvernantii nostri – sustinatorii demararii investitiei de catre firma Rosia Montana Gold Corporation – pastreaza o suspecta tacere. Aur – 1,5 gr/tona de minereu de concentratie medie; argint – 7-11 gr/tona de minereu; germaniu – 20 gr/tona (de 11-12 ori mai mult decat aurul, folosit in detectoare ultrasensibile in infrarosu, in compozitia lentilelor de microscoape, in lentilele de camere foto si video cu unghi larg etc.; vanadiu – 2.500 gr/tona (!!) folosit in aplicatii nucleare si in aliaje de otel anticorozive; titan – 1.000 gr/tona (!!) folosit la rachete cosmice, submarine nucleare, motoare de avioane supersonice, automobile de curse Ferrari etc.; nichel – 30 gr/tona, folosit la baterii, la fabricile de desalinizare a apei, in oteluri inalt aliate; crom – 50 gr/tona, folosit in constructia de avioane impreuna cu aluminiul si in compozitia otelurilor inalt aliate; cobalt – 30 gr/tona agent radioterapeutic, folosit in turbine cu gaz, in motoare cu reactie; galiu – 300 gr/tona.

  Ne oprim putin asupra acestui metal pretios, pentru a specifica faptul – deloc de neglijat – ca in lume se produc numai 30 tone/an. Conform site-ului http://www.webelementsperiodic tableofthelements), galiul converteste electricitatea in lumina coerenta, folosindu-se la oglinzi speciale, in componenta LED-urilor din aparatele electronice, la obtinerea de semiconductori, dar mai ales in detectarea particulelor solare neutrinos in doua laboratoare astronomice din Italia si Rusia, unde 30 de tone de galiu abia detecteaza (interactioneaza) cu o particula pe zi! Potrivit cifrelor Rosia Montana Gold Corporation, ei vor exploata circa 200 de milioane de tone de minereu pentru a obtine 300 de tone de aur. Dar in aceste 200 milioane de tone ar putea sa extraga – afirma specialistul A. Santimbreanu – si circa 6.000 de tone de galiu in 17 ani, adica o productie medie anuala de circa 352 tone, de aproape 12 ori productia mondiala. Desigur ca nu vor putea exploata suta la suta.

  Arsenic – 5.000 gr/tona (!!!) folosit in tehnologia bronzarii artificiale, in pirotehnie (artificii), in industria laserelor. In final, circa 10.000 tone de arsenic din cele 200 milioane de tone de minereu, in functie de rentabilitate; bismut – 20 gr/tona, folosit in medicina pentru obtinerea fierului maleabil, in industria fibrelor acrilice, in sistemele de stingere a incendiilor, in cel de transport al uraniului in reactoarele nucleare, in industria cosmetica etc.; feldspat potasic – folosit in industria portelanului: 70 la suta din tot minereul din Cetate si Carnic este format din feldspat potasic, in timp ce Romania importa acest material din China. Grav: dupa aprecierile ing. Santimbreanu, exista circa 270.000 de tone de feldspat in zona, trecut sub o dubioasa tacere, ca si cum nu ar exista!”

  http://www.economistul.ro/cazul-rosia-montana-2-aur-argint-uraniu-si-nu-numai-din-tezaurul-romanesc-in-vistieria-strainilor-a1544/

 4. DORESC CA ROSIA MONTANA SA FIE INCLUSA IN PATRIMONIUL UNIVERSAL UNESCO!!!!!!!!!!Fara alt comentariu! S-a discutat destul! Este timpul sa trecem la fapte!
  Cu stima,
  Marilena Chersin

 5. In localitatea Rosia Montana a functionat Intreprinderea Minvest Deva care a lucrat cu 700-1300 salariati ce asigurau,astfel,economia localitatii,viata oamenilor. Incetarea activitatii Intreprinderii Minvest Deva a lasat fara suport economic localitatea. Pe acest funadal, investitorul strain forteaza demararea investitiei promitand mii de locuri de munca. In documentia
  firmei, dupa punerea in functiune, se prevede ca vor lucra pe platforma, 200-400 salariati
  inclusiv straini. Nu se rezolva astfeal decit o mica parte din sperantele oamenilor,restul vor ramine in afara actvitatii industriale. Dar locuitorii nu inteleg acest lucru,ei stiu de mii de locuri de munca.
  Nu stiu nici ca localitatea va fi depopulata dupa inchiderea minei si istoria se va opri pentru Rosia Montan…
  Vor continua sa-si numere banii figuri sinistre dintre decidentii de astazi si de ieri…

  G.motu

 6. „DORESC CA ROSIA MONTANA”SA FIE INCLUSA IN
  PATRIMONIU UNIVERSAL”, fara alte comentarii.
  Cei ce au intermediat aceasta afacere si au primit
  comisioane pentru doua generatii sa fie urgent trasi
  la raspundere.

  Cu stima,
  Neculai Agavriloaei

 7. Drumul spre iad e pavat cu aur…, sa nu comentam ceea ce credem ca se intampla acolo. Cum spunea Agavriloaei, „au primit
  comisioane pentru doua generatii”, daca nu mai mult, …sa ma lase cu locurile de munca asigurate. DORESC CA ROSIA MONTANASA FIE INCLUSA IN
  PATRIMONIU UNIVERSAL, DACA E PATRIMONIU NATIONAL E POSIBIL SA SE VANDA.

 8. Buna! Ma numesc Georgiana,si sunt de acord cu includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO
  Am fost acolo vara trecuta…adevarul e ca toata zona e pustie.Din cauza companiei canadiene( ce urmareste doar profitul lor…putin le pasa de profitul nostru sau de mediul inconjurator) oameni de acolo au ramas fara locuri de munca,deoarece meseria de baza era mineritul.In momentul in care au venit canadienii au distrus tot pe acolo.
  DORESC CA ROSIA MONTANA SA FIE INCLUSA IN PATRIMONIUL UNESCO!!!

 9. vreau ca Rosia Montana sa fie inclusa in patrimoniu UNESCO (s au vindut multe din tara asta ,cind nu mai au ce sa vinda o sa ne inpoziteze aerul pe care il respiram .OARE CIT MAI REZISTAM ???

 10. Romania, o tara care pericliteaza o regiune pentru un pumn de dolari
  Din estimarile facute intr-un memoriu recent (J. Andrei 2010) adresat membrilor civili ai Consiliului Superior de Aparare a Tarii, s-a apreciat ca raportul resurselor estimate de aur de la Bucium Rodu – Frasin, fata de cele similare de la Rosia Montana, ar fi de 1,28/1. Rezulta ca graba R.M.G.C. de a incepe exploatarea in Dealul Carnic si a distruge vestigiile antice este determinata de teama ca opinia publica va afla ca la Bucium Rodu – Frasin exista mai mult aur decat la Rosia Montana si ca acest din urma zacamant poate sa-si adoarma somnul de veci in adancuri daca nu aduce prosperitatea romanilor”.
  La preturile din 31 ianuarie 2011, valoarea productiei de Cu, Au, Ag si Mo de la Bucium Tarnita este estimata la aproximativ 4,7 miliarde $.

 11. Maria
  Oare ce se intampla cu noi romanii cand altii ne pacalesc , ne fura? De ce stam cu mainile incrucisate si ne uitam la ei cum isi traiesc viata in lux din comisioanele primite pe nedreptate. Din ce suntem facuti, sau mai bine zis ce ne trebuie sa reactionam. Nu mai stim nici sa ne aparam ceea ce ne-a lasat Bunul Dumnezeu?

 12. Eu nu port bijuterii si nici nu ma tatuez. Daca ar fi toti oamenii ca mine cautatorii de aur si cei care-l prelucreaza ar muri de inanitie. Inclusiv canadienii astia care vor sa invadeze si sa distruga Rosia Montana.

 13. NOI SUNTEM DACI.
  ROSIA MONTANA ESTE DAR DE LA DUMNEZEU PENTRU STRASTRANEPOTII NOSTRI .

  ROMANIA ESTE UN COLT DE RAI .SA-L PASTRAM CU TOATA FIINTA NOASTRA PENTRU COPII NOSTRI.

  MAICA DOMNULUI IISUS HRISTOS SA NE PROTEJEZE!

 14. Conducatorii zilelor noastre vand usor tara pe comisioane grase pe care le incaseaza pentru ei personal.
  Inaintasii nostrii (Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Vlad Tepes, Matei Basarab etc.) si-au dat vita pentru aceasta tara.
  Noi ce lasam urmasilor nostrii? A devenit rusinos sa-ti iubesti tara in zilele noastre!
  Da, sustin ca Rosia Montana sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO.

 15. din ceea ce am observat….si citit sunt de acord…ca trebuie…PROTEJATA NATURA….si asa ca trebuie luate masuri ca zona respectiva sa fie ocrotita…si nu lasata „prada”..in interesul unor afaceristi…………deci doresc si eu sa fie inclusa in Patrimoniul UNESCO!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here