WWF avertizeaza: Seceta din acest an are efecte asupra speciilor de flora si fauna

WWF avertizeaza: Seceta din acest an are efecte asupra speciilor de flora si fauna

Seceta prelungita din aceasta toamna ar putea avea efecte asupra ecosistemelor din valea si Delta Dunarii, iar impactul negativ este cu atat mai mare cu cat au loc interventii in albia fluviului, avertizeaza WWF.

„Probabilitatea cu care evenimentele climatice extreme se vor manifesta este din ce in ce mai mare, de aceea o solutie pentru contracararea efectelor lor este crearea de coridoare ecologice si mentinerea conectivitatii retelei de arii protejate”, spune Andreas Beckmann, Directorul WWF Programul Dunare-Carpati. Acesta a mai precizat ca „un mod prin care putem reusi acest lucru este sa protejam sectoarele de fluviu aflate in conditii naturale. Zonele umede din lungul fluviului aveau capacitatea de a absorbi apa in timpul inundatiilor, si de a o elibera, treptat, inapoi in fluviu, in perioadele de seceta. WWF implementeaza mai multe proiecte pilot de reconstructie ecologica a zonelor umede din lungul Dunarii, in cooperare cu autoritatile si alti factori interesati, iar interesul pentru astfel de solutii din partea acestora este din ce in ce mai mare. Conditiile actuale de seceta pun sub semnul intrebarii interven­tiile structurale planificate pentru Dunare: proiecte pentru imbunatatirea navigatiei, protectia impotriva inundatiilor si arata vulnerabilitatea fluviului de a se adapta la aceste interventii”.
80% dintre zonele umede din lungul Dunarii au disparut in decursul secolului trecut, facand loc terenurilor agricole. Mai mult, ca urmare a dragarii si indiguirii, albia Dunarii se adanceste treptat, accentuand eroziunea malurilor si scaderea nivelului panzei freatice.
Noi lucrari de infrastructura sunt planificate ca parte a Programului Trans-European pentru Transport la Uniunii Europene, cu scopul de a elimina obstacolele pentru navigatie. Modificarile ar putea afecta statutul ecologic al ecosistemelor acvatice, de-a lungul a mai bine de 1000 km, lungimea Dunarii Inferioare. In plus, exista planuri pentru noi hidrocentrale cu o capacitate de mii de megawatti, pentru anii urmatori, ceea ce va afecta calitatea si cantitatea apelor, dar si serviciile de mediu furnizate de ecosistemele acvatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *