Zahar colorat cu chimicale

Cipi, produs dulce de cofetarie, reprezinta un amestec de zahar rafinat si coloranti azoici chimci de sinteza, care afecteaza in mod serios sanatatea, mai ales in cazul copiilor.
zahar colorat
Profesorul doctor Gheorghe Men-ci-nicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca siropul de glucoza-fructoza, zaharul si dextroza pun in pericol sanatatea pancreasului. Acesta va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioda scurta de timp, ceea ce va duce la epuizarea functiei pancreatice.

Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au aratat ca zaharul este hrana preferata a celulelor canceroase si de aceea este recomandat sa fie consumat cu precautie.

COLORANTI PERICULOSI
Pentru produsul analizat au fost folositi trei coloranti chimici azoici de sinteza, care pot duce la declansarea sidromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales in cazul persoanelor sensibile, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. Co-lorantul sunset yellow are stabilita o doza zilnica admisa de 2,5 mg/kg corp.

Ponceau 4R are un potential cancerigen ma-rit si de aceea are o doza zilnica admisa de doar 4 mg/kg corp. Aceasta a fost stabilita de JEFCA, forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari. Colorantul, galbenul de quinolina poate duce la apa-ritia alergiilor, a crizelor de astm, a dermatitelor. Pentru acesta a fost stabilita o doza zilnica admisa de 0-10 mg/kg corp.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produdusul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, alergicilor, celor cu asmt, celor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu afectiuni dermatologice, celor cu hiperu-ricemie (guta), suferinzilor de cancer. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide si vor cere sfatul medicului curant.

CE SCRIE PE ETICHETA
Cipi. Produs dulce de cofetarie (Marshmallow twist). Sirop de glucoza-fructoza, zahar, apa, dextroza, gelatina de porc, arome, coloranti galben de quinoleina E104, sunset yellow E110, ponceau 4R E124. Valoare energetica la 100 g 325 kcal, proteine 4,2 g, carbohidrati 76,5 g, lipide 0,2 g

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *