Ziua Mondiala a Vegetarianismului

Nimeni nu s-a n?scut vegetarian…
Ziua Mondiala a Vegetarianismului
Ziua Mondiala a Vegetarianismului

Ziua Mondiala a Vegetarianismului (World Vegetarian Day) este marcata, in fiecare an, la 1 octombrie, de toti cei care sunt adeptii unei diete vegetariene.

In aceasta zi, sunt organizate o serie de evenimente menite sa aduca in atentia opiniei publice legatura dintre dieta vegetariana si mediul inconjurator, sanatatea noastra, sanatatea animalelor, precum si constientizarea problemelor ecologice si a eforturilor depuse pentru eradicarea foametei la nivel mondial.

O alimentatie predominat sau exclusiv vegetala castiga tot mai multi adepti in ultimii ani. Institutii specializate considera acest regim alimentar ca fiind sanatos si viabil. Motivele pentru care tot mai multi dintre noi decid sa adopte o astfel de dieta sunt numeroase, de la motive de natura religioasa la convingeri ca reprezinta un stil de vita sanatos sau la cele bazate pe compasiune fata de animale.

Dietele vegetariene pregatite corespunzator pot satisface valorile nutritionale pentru toate stagiile vietii, iar studiile pe scara larga arata ca vegetarianismul reduce considerabil riscul de cancer, de atac de cord, dar si de alte boli.

Vegetarianismul reprezinta o practica ce exclude consumul produselor de origine animala in totalitate. Exista insa si alte variante de dieta, care nu exclud ouale sau alte produse obtinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Semi-vegetarianismul se constituie dintr-o dieta bazata pe mancarurile vegetariene, dar poate include peste, lactate sau oua.

Societatea Vegetarienilor din Romania (SVR) organizeaza, in fiecare an, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Mondiale a Vegetarianismului pentru a aduce in atentia opiniei publice beneficiile unei diete vegetariene pentru sanatatea noastra si a mediului inconjurator. SVR este o organizatie non-profit, dedicata educarii si informarii publicului despre vegetarianism ca stil de viata.

Ziua Mondiala a Vegetarianismului este celebrata din 1977, la initiativa Societatii Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptata ca zi internationala in 1978 de catre Uniunea Internationala a Vegetarienilor (UIV), cu scopul de a promova posibilitatea sustinerii vietii prin vegetarianism si de a-si exprima compasiunea fata de animale. UIV este o retea globala tot mai mare care cuprinde organizatii independente, fondata in 1908, la Dresda, in Germania, si care promoveaza vegetarianismul la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *