Pana in 2030, cea mai mare crestere a energiei electrice solare va veni de la sistemele fotovoltaice
Soarele ar putea fi cea mai mare sursa de energie electrica din lume pana in 2050, inainte de combustibili fosili, eoliene, centralele hidroelectrice si cele nucleare, potrivit unor rapoarte emise ieri de catre Agentia Internationala pentru Energie (AIE). Cele doua foi de parcurs tehnologice ale AIE arata cum sistemele solare fotovoltaice (PV) ar putea genera pana la 16% din energia electrica la nivel mondial pana in 2050 in timp ce sistemele solare termo-electrice (STE) din cadrul centralelor solare termice cu concentrarea radiatiei solare directe (CSP) ar putea oferi un plus de 11%. Combinate, aceste tehnologii solare ar putea sa impiedice emisiile de peste 6 miliarde de tone de dioxid de carbon/an pana in 2050 – care reprezinta mai mult decat toate emisiile curente de CO2 din sectorul energetic al Statele Unite sau aproape toate emisiile directe curente din sectorul transporturilor la nivel mondial.
„Scaderea rapida din ultimii ani a costurilor de module si sisteme fotovoltaice a deschis noi perspective pentru utilizarea energiei solare ca o sursa majora de energie electrica in urmatorii ani si decenii”, a declarat directorul executiv AIE, Maria van der Hoeven.
„Cu toate acestea, ambele tehnologii sunt foarte consumatoare de capital: aproape toate cheltuielile sunt facute in avans. Reducerea costului de capital este, prin urmare, de o importanta primordiala pentru realizarea viziunii in aceste foi de parcurs”.
Directorul executiv, de asemenea, a subliniat faptul ca cele doua rapoarte nu reprezinta o prognoza. Ca si alte foi de parcurs tehnologice AIE, au detaliat obiectivele targhetate de imbunatatire a tehnologiei si actiunile politice necesare pentru a realiza aceasta viziune, pana in 2050, subliniind actiunile prioritare si etapele pentru guverne, cercetare si partile interesate din industrie.
Un mesaj esential in ambele publicatii descrie nevoia de semnale clare, credibile si consistente de la factorii de decizie, care pot reduce riscurile de implementare a investitorilor si sa inspire incredere. „Prin contrast”, doamna Van der Hoeven a spus: „acolo unde exista o inregistrare de incoerenta politica, semnale confuze si cicluri politice intrerupte, investitorii sfarsesc prin a plati mai mult pentru investitia lor, consumatorii platesc mai mult pentru energia lor si unele proiecte care sunt necesare pur si simplu nu vor merge mai departe”.
Cele doua documente subliniaza rolul complementar al celor doua tehnologii. Cu o capacitate instalata la nivel mondial de 137 GW, la sfarsitul anului 2013 si adaugarea de pana la 100 MW in fiecare zi, implementarea sistemelor solare fotovoltaice (PV) a fost pana acum mult mai rapida decat energia termica solara (STE), in principiu datorita reducerilor masive de costuri, potrivit International Energy Agencyť (IEA).
Potrivit scenariului descris in foile de parcurs, pana in 2030, cea mai mare crestere a energiei electrice solare vine de la sistemele PV. Cu toate acestea, imaginea se schimba ulterior. Cand ajunge la actiuni intre 5% si 15% din productia anuala de energie electriva, sistemele PV incep sa-si piarda valoarea in pietele en-gros.
In acest stadiu, sistemele STE preiau puterea datorita concentrarii in Centrale solare termice cu concentrarea radiatiei solare directe (CSP), care permite generarea de electricitate atunci cand cererea atinge punctul maxim dupa-amiaza tarziu si seara, completand astfel sistemele PV.
Sistemele fotovoltaice (PV) se extind la nivel global, China fiind de departe lider, urmata de Statele Unite ale Americii. Peste jumatate din capacitatea totala este situata la locul consumatorilor finali – gospodarii, mall-uri sau industrii. STE se extinde in zone foarte insorite, cu cer senin, devenind o oportunitate majora pentru Africa, India, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii.
Ambele foi de parcurs furnizeaza o viziune de implementare bazata pe modelarea actualizata a rezultatelor conforme cu Energy Technology Perspectives AIE 2014 si a „surselor regenerabile de energie” si a scenariului climatic. Fiecare raport ofera, de asemenea, o serie de actiuni-cheie pentru factorii de decizie politica pentru urmatorii cinci ani. Pentru ambele sisteme solare PV si STE, aceste actiuni-cheie includ: stabilirea sau actualizarea obiectivelor pe termen lung pentru implementare, elaborarea de proceduri simplificate pentru acordarea permiselor si conexiunilor, punerea in aplicare a sistemelor de remunerare care sa reflecte valoarea reala pentru sisteme de alimentare.