Trei tineri au facut eforturi pentru a salava o pasare insectivora, infometata si speriata. Pasarea a fost gasita de o tanara, care a luat-o acasa si a hidratat-o cu ajutorul unei seringi. La Zoo, puiul a fost refuzat din lipsa de de spatiu.
Fiind vorba despre o pasare insectivora, Andreea Stancu a fost nevoita sa vaneze muste pentru a hrani pasarea. „Imi parcam scuterul in fata unei sucursale de banca pe strada 15 Noiembrie si era sa o calc. La inceput nu mi-am dat seama ce este.
Cert este ca avea aripile desfacute si zacea pe caldaram, ca o carpa. Mi-am imaginat ca este o pasare rapitoare, pentru ca semana cu o bufnita si am inceput sa caut informatii pe net. Asa am aflat ca trebuie sa-i prind insecte ca sa o pot salva”, povesteste Andreea Stancu, 29 de ani, functionar bancar.
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu pasarea salvata!
Indiferenta incredibila
Tanara s-a grabit sa duca pasarea la veterinar. Deshidratata si aflata in imposobilitatea de a zbura, pasarea nu avea nevoie decat de mai multa hrana pentru a-si reveni. Medicii nu si-au putut lua angajamentul decat pentru trimiterea pasarii la o asociatie de protectie a pasarilor din Covasna, dar nu si pe aceea de a o hrani.
Si la Zoo salvatorii pasarii au intampinat reticenta. „Am sunat la Zoo, dar ni s-a spus ca nu o pot primi pentru ca nu mai au medic veterinar, ci doar stomaolog. Ne-au explicat ca parcul este in renovare si ca au fost nevoiti sa inghesuie pasarile in custi”, ne-a relatat Adriana Baboi, care a pus umarul la salvarea pasarii alaturi de prietena sa Andreea.
In incercarea de a salva pasarea de la moarte, tinerii au incercat sa ia legatura cu o asociatie de protectie a pasarilor rare din Sfantul Gheorghe, judetul Covasna. „Am sunat la Asociatia «Rara Avis» din Sfantul Gheorghe, dar numarul nu este alocat. Am reusit sa facem rost de numarul presedintelului, dar are telofonul inchis. Nu mi se pare normal sa nu existe o asociatie de acest tip in Brasov”, a spus Claudiu Pantazi, unul dintre salvatorii pasarii.
Pentru ca toate usile le-au fost inchise tinerii au continuat sa vaneze insecte ca sa poata hrani pasarea. Ingrijirea pasarii a intrat in misiunea uneia dintre tinere care a luat-o cu ea la serviciu. „Am pus-o intr-o cutiuta si am tinut-o pe biroul meu, la racoare. Din cand in cand i-am dat apa cu seringa”, a povestit Adriana Baboi. Intr-un final dureros, pasarea a ajuns in ingrijirea Asociatiei „Milioane de Prieteni” din Brasov.
Parerea specialistului
ll Reporterii Adevarul au luat legatura si cu specialistul ornitolog Dan Traian Ionescu. „Este vorba despre o drepnea neagra, specie asemanatoare randunicii, care deja a plecat spre sud. Acest exemplar a suferit probabil o lovitura sau are o boala, e greu de spus. In mod normal ea zboara foarte repede si la inaltime. Daca nu se inzdraveneste si nu zboara este pierduta”, a spus specialistul.
Drepnelele negre cuibaresc in crapaturile cladirilor inalte din orase, iar la sfarsit de iulie migreaza spre sud. Se hranesc cu insecte foarte mici la inaltime mare.