10 hectare de liziera apartinand mostenitorilor familiei Sturdza -parjolite intr-o zi si o noapte

0
332

Aproape 10 hectare de liziera s-au parjolit, de joi pana vineri in zori, in judetul Neamt. Padurea facuta scrum se afla in comuna Hangu si apartine mostenitorilor familiei Sturdza, retrocedata anul trecut. Satenii din Buhalnita, Hangu, au reusit performanta sa provoace doua incendii la cateva zeci de minute. Pompierii militari interveneau – pe la pranz – sa stinga vegetatia uscata aprinsa in Coasta Giurcii dupa ce un taran aprinsese pe vantoasa gunoaiele vegetale din propria gradina.

„Iarba era uscata si-a inceput sa arda de parca turnase benzina”, a povestit Gavril Lupu, primarul din Hangu. Tulumbasii luptau de o ora cu flacarile cand au fost solicitati sa intervina ceva mai incolo, in liziera Braditel, tot in Buhalnita. Un consatean al celui care provocase primul incendiu, aprinsese miristea si niste gunoaie, dar vantul a dus jaratec in liziera. Primii au intervenit satenii, padurarii de la Ocolul Silvic Bicaz si pompierii de la Poiana Teiului si apoi cei de la Piatra Neamt, sositi cu doua autospeciale. Doar ca terenul unde focul inainta era prea abrupt si nici o autospeciala nu a putut urca spre focar. Localnicii si padurarii au pus mana pe lopeti, maturoaie si tarnacoape, iar pompierii pe minipompe cu apa si spuma.

Pentru ca parjolul era propagat iute de vant, au inceput sa umple cu apa de la autospeciale saci din plastic si sa ii care in spinare pana spre varf de munte. Un kilometru, in panta, au suit oamenii apa cu spinarea pentru a izola focarul si apoi a-l stinge. S-a incercat amarnic sa se izoleze incendiul in liziera, sa nu cuprinda padurea uscata, pentru ca dezastrul ar fi avut proportii si mai mari. Cu efortul sustinut, flacarile au putut fi anihilate abia vineri dimineata, dar suprafata mistuita a fost neasteptat de mare. Afectat, primarul Lupu a spus ca in nenumarate randuri si-a avertizat satenii sa nu aprinda pasunile si mai ales sa faca foc la marginea padurii, mai ales cand bate vantul. „Degeaba. Nu inteleg si pace!”, a spus cu naduf primarul.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.