100 de lideri din lume se reunesc la ONU, pentru a impulsiona din nou negocierile privind mediul

Circa 100 de sefi de stat si de guvern se reunesc marti la ONU, pentru a incerca sa dea un nou elan negocierilor internationale privind schimbarile climatice, care par in impas, relateaza AFP.schimbari climatice

Cu mai putin de trei luni inainte de conferinta de la Copenhaga, care vizeaza incheierea unui acord pentru reducerea gazelor cu efect de sera care sa urmeze protocolului de la Kyoto dupa 2013, mai multi oficiali nu isi ascund pesimismul, din cauza diviziunilor persistente dintre tarile industrializate si in curs de dezvoltare privind mijloacele de a combate incalzirea climatica.

Ingrijorat de aceasta evolutie a negocierilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a luat initiativa acestui summit care va incepe la ora locala 8.00 (16.00 ora Romaniei). „Ii presez sa vorbeasca si sa actioneze in calitate de lideri mondiali, dincolo de frontierele nationale”, a spus el la sfarsitul saptamanii trecute.

„Este o ocazie pentru liderii planetei sa arate ca sunt seriosi in ceea ce priveste schimbarea climatica”, a declarat luni si responsabilul cu Conventia ONU pentru clima, Yvo de Boer.

Dupa reuniunea ONU, liderii tarilor industrializate si ai marilor economii emergente se vor reuni in 24 si 25 la Pittsburgh, in Pennsylvania, in cadrul G20. Ministrii de finante din aceste state urmeaza sa prezinte propuneri pentru finantarea ajutoarelor destinate tarilor in curs de dezvoltare pentru a combate incalzirea climatica.

Discursul presedintelui Barack Obama este foarte asteptat, in conditiile in care Senatul american intarzie sa adopte un proiect de lege pentru clima si energie, ceea ce nemultumeste europenii, care acuza Washingtonul ca nu isi respecta angajamentele internationale.

Numerosi democrati moderati si republicani din Senat se opun crearii unei piete a emisiilor de dioxid de carbon inainte ca marile tari emergente, precum China si India, sa faca la fel. Ei se tem ca industria si populatia americana vor avea de suferit, in caz contrar. Iar aceste tari nu au acceptat inca sa implementeze un astfel de sistem.

India a anuntat in 17 septembrie ca va aplica propriile sale obiective de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si ca se va opune unor eventuale conditii impuse din exterior.

Insa, in acest domeniu ar putea exista speranta. Potrivit lui Yvo de Boer, presedintele chinez Hu Jintao urmeaza sa anunte marti, la Adunarea Generala a ONU, masuri ambitioase vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in tara sa. China a depasit recent Statele Unite, devenind tara cu cele mai mari emisii de astfel de gaz din lume. Cele doua state emit impreuna 40% din totalul de gaze de pe Pamant.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *