Ministerul Mediului din Romania si cel din Norvegia au lansat, marti, proiectul EcoEmerge dedicat dezvoltarii pietelor ecologice emergente romanesti, bugetul total fiind de 1,919 milioane euro, a declarat ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.
In afara de Ministerul Mediului din Norvegia, care asigura 85% din cheltuielile eligibile ale proiectului prin Mecanismul de cooperare, la derularea EcoEmerge sunt implicate, din partea Norvegiei – Autoritatea Norvegiana pentru Controlul Poluarii si cea pentru Management Public si eGuvernare.
Partea romana, care asigura restul banilor, e reprezentata de Ministerul Mediului, Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti si Agentia Manageriala pentru Inovare, Cercetare Stiintifica si Transfer Tehnologic (AMCSIT-Politehnica).
Proiectul se va derula pana in aprilie 2011 si va avea doua componente, respectiv EcoTehnoNet – ce va aborda eco-inovarea in sectorul privat prin dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor de mediu – si GreenProcura – ce se va axa pe eco-inovare in sectorul public prin achizitii ecologice.
Astfel, la licitatiile pentru achizitii publice vor fi impuse criterii ecologice pentru noua tipuri de bunuri si servicii, respectiv pentru materialele si lucrarile de constructii, automobilele, autobuzele si serviciile pentru autobuze, produsele de curatenie, hartia, echipamentele IT, produsele alimentare si bauturi, becurile si hotelurile.
„Vor fi stabilite tinte pentru ca autoritatile publice locale si centrale sa cumpere un anumit volum de produse si servicii ecologice. De exemplu, in cazul becurilor tinta va fi de 100% pentru produse ecologice, mai ales ca a intrat in vigoare si directiva europeana de la 1 septembrie. Daca exista cerere pentru produse ecologice, se va impune si o directie pe piata pentru producerea de astfel de bunuri”, a precizat managerul acestui proiect, Iulia Degeratu, consilier in Ministerul Mediului.
Sursa: NewsIn