14 parteneri de nadejde pentru jandarmi

Angajatii de la Jandarmeria Bacau sunt ajutati in misiuni de caini special antrenati. Patrupedele sunt pregatite sa prinda infractori si sa gaseasca persoane disparute. Cainii sunt „pensionati” cand implinesc opt ani si jumatate. parteneri de nadejde

Este de sapte ani in Jandarmerie, participa constiincios la fiecare misiune, nu vrea sporuri si nici nu are pretentia sa fie avansat. Volic, „jandarmul” patruped, isi face datoria ori de cate ori i se cere, fara mofturi si fara retineri. E suficient ca partenerul sau sa-i spuna sa atace, sa latre sau sa faca „pe mortul”, pentru a executa rapid ordinele.

„Cainele nu inseala niciodata. Nu acelasi lucru il pot spune despre oameni. Mai multa incredere am in camarazii mei patrupezi decat in oameni”, spune fara retinere plutonierul adjutant sef Ion Munteanu, conductorul lui Volic. Ciobanescul german este un adevarat membru al unitatii de jandarmi din Bacau. Pentru subofiterul Munteanu, „lupul” face parte chiar din familia sa. Cei doi se inteleg atat de bine, incat Volic a ajuns sa anticipeze unele comenzi urmarind gesturile plutonierului. „Pot spune ca imi citeste din ochi dorintele. Si eu il cunosc foarte bine. Oricum este un caine plin de personalitate. Daca ridic tonul la o comanda, se supara imediat. E ca si stapanul”, glumeste jandarmul.

Subofiterul Munteanu lucreaza de 20 de ani in Jandarmerie, iar pe mana sa au fost pana acum 45 de caini. I-a iubit pe toti, neconditionat, si au facut impreuna echipe pe cinste. Un caine jandarm este pensionat la opt ani si jumatate. Insa conductorul spera sa-l pastreze pe Volic inca multi ani.

Jandarmii bacauani au 12 caini pentru interventii si patrulari si doi pentru urme. „Colegii de la Slanic Moldova au un labrador pe nume Fisa pentru urme, iar un altul, Volic, se afla la noi in unitate”, explica maiorul Sebastian Cretu, ofiterul de presa al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau.

Cadavru gasit intr-un put

Volic, cainele de urma, este un erou pentru unitatea bacauana. Nu o data, el a reusit sa aduca lumina in cateva cazuri care pareau imposibil de rezolvat. Ultima interventie a ciobanescului german a fost anul trecut, cand a descoperit o femeie din Racaciuni, despre care rudele nu mai stiau nimic.

„Volic i-a luat urma, iar batrana a fost gasita intr-un put parasit. Si Fisa, labradorul de la Slanic Moldova, a reusit sa gaseasca mai multi turisti rataciti in padure”, explica maiorul Cretu. Ceilalti caini ciobanesti sunt folositi in misiuni de patrulare.

Trei ore de antrenament in fiecare zi
In fiecare zi, cainii jandarmi au cate trei ore de antrenament. Ei trec printr-un program de dresaj special, dar si unul general. An de an merg la concursuri si rareori se intorc fara premii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *