Pana in 15 aprilie, vor fi impadurite 244 de hectare defrisate. Cele 14 Ocoale Silvice din judet vor folosi pentru reimpaduriri puieti de rasinoase si foioase care provin din pepinierele proprii.
Anual, perioada 15 martie – 15 aprilie este considerata „Luna padurii”, pentru ca in aceste saptamani se efectueaza lucrari de plantare a puietilor pe suprafetele forestiere. Traditia dateaza din anul 1902, cand ministrul Instructiunei Publice si a Cultelor, Spiru Haret, a instituit „Luna sadirii pomilor”.
Actiunile care se vor desfasura in „Luna plantarii arborilor” sunt coordonate de Directia Silvica Maramures, care a cooptat in program Prefectura Maramures, Consiliul Judetean, mai multe primarii, precum si Inspectoratul Scolar Judetean. „Actiunile trebuie sa trezeasca in randul maramuresenilor si, mai ales, a tinerilor, dragostea fata de padure, dar si necesitatea ocrotirii codrului din Maramures. Vom face tot posibilul sa-i mobilizam pe maramureseni sa participe la activitatile de impaduriri, la intretinerea plantatiilor tinere, precum si la actiunile de curatare si igienizare a padurilor si spatiilor verzi”, a declarat Gheorghe Petrovan, directorul Directiei Silvice Maramures.
La toate Ocoalele Silvice, se vor organiza actiuni de plantare a puietilor cu participarea elevilor, a membrilor ONG-urilor, dar si a reprezentantilor organelor administrative locale.
400.000 de puieti, exportati in alte judete
„Pe raza Ocolului Silvic Tautii Magheraus, avem cinci pepiniere de rasinoase si foioase, cu puieti vigurosi, apti pentru plantare in aceasta perioada”, a aratat Florin Vascul, seful Ocolului Silvic Tautean. Pe plan judetean, urmeaza a fi plantati 1.321.000 de puieti. In plus, alti 400.000 de puieti vor fi „exportati” catre directiile silvice din judetele Suceava si Bistrita Nasaud.
„Suprafata care va fi impadurita luna aceasta in Maramures este de 244 de hectare. Din pacate, nu vom avea cum acoperi toate golurile provocate de defrisarile in masa ce au avut loc in ultimii ani, dar este un inceput promitator”, a subliniat Gheorghe Petrovan.
Directorul Directiei Silvice Maramures a precizat ca cele mai mari probleme in ceea ce priveste defrisarile s-au semnalat in randul proprietarilor particulari de paduri, care nu au semnat un contract cu reprezentantii silvici din teritoriu. „Singura solutie pe care o intrevad pentru a solutiona aceste probleme ar fi constituirea acestor proprietari in asociatii care sa acceseze fonduri europene, iar din banii astfel obtinuti sa se efectueze reimpaduririle necesare”, a spus Petrovan.
Pentru impaduririle celor 244 hectare din judet, se vor folosi cu preponderenta puieti de molid, brad, gorun, stejar, salcam, paltin si fag.
Sursa: Adevarul