150 000 de romani au participat la curatenia generala “Let`s Do It, Romania!”

150 000 de romani au participat la curatenia generala “Let`s Do It, Romania!”

Pentru cea de-a treia oara consecutiv, romanii au  spus “Let`s Do It, Romania!” si au demonstrat ca le pasa de natura si de tara in care locuiesc. Anul acesta Ziua de Curatenie Generala a fost 12 mai, zi in care romani din toate judetele tarii au iesit sa faca curatenie in zonele din natura dragi pentru ei.

Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut in aceasta a treia editie “Let`s Do It, Romania!”, la doar 8 luni de la actiunea organizata in septembrie 2011 si, mai ales, avand in vedere contextul social si politic in care ne aflam la momentul actual. Ne-am dorit foarte mult ca si Romania sa fie pe harta celor 100 de tari care organizeaza o curatenie nationala in 2012, in cadrul miscarii “Let`s Do It, World!” si iata ca am reusit o noua editie de succes – ne-am atins obiectivele setate atunci cand am inceput: am ales si am curatat minim 5 zone in aproape fiecare judet si avem cu siguranta un procent de reciclare a deseurilor de cel putin 30%. Cuvantul nostru de baza in acest moment este continuitate, vrem sa monitorizam si sa ne asiguram ca zonele curatate pe 12 mai vor ramane curate si ne bazam pe sprijinul voluntarilor participanti la LDIR pentru acest lucru. Multumim tuturor voluntarilor, dar si tuturor partenerilor care au fost alaturi de noi si care au crezut si au sustinut “Let`s Do It, Romania!” a declarat Stefan Buciuc, Coordonator asociat “Let`s Do It, Romania!”

Inca de la ora 8 dimineata, sute de voluntari au venit la punctele de inregistrare, gata sa ia cu asalt mormanele de deseuri din arealele naturale. Voluntarii care nu au avut mormane alocate online pe site-ul www.letsdoitromania.ro au primit la punctele de inregistrare zone speciale in care au facut curatenie. Curatenia s-a incheiat in jurul orei 15:00, cand partenerii pe gestiunea deseurilor au inceput colectarea sacilor.

O prima estimare arata ca 150 000 de romani au participat la cea mai mare actiune de voluntariat din Romania. Primele rezultate primite la nivel national clasifica judetele Maramures (11 000 voluntari), Gorj (11 000 voluntari) si Botosani (9 200 de voluntari) si Bihor (8 000 de voluntari). In ceea ce priveste procentul de materiale reciclate, in top se afla judetul Vaslui, unde 77% din deseurile colectate vor fi reciclate. Un prim numar de saci adunati este 250 000, o prima estimare realizata de echipele judetene. Colectarea sacilor de pe marginea drumului va dura cateva zile si numai in urma acesteia vor putea fi facute publice cifrele finale legate de cantitatea de deseuri colectata.

Partenerul principal al „Let’s Do It, Romania!”, Ministerul Mediului si Padurilor a fost reprezentat la curatenie chiar de doamna ministru Rovana Plumb. „Ministerul Mediului si Padurilor va sustine ferm astfel de actiuni iar eu, personal, ii felicit si le multumesc tuturor celor care s-au implicat in campanie”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor.

Cel mai mare proiect de voluntariat din Romania, „Let’s Do It, Romania!” a aratat inca o data cat de important este voluntariatul si puterea pe care o are in schimbarea pozitiva a comunitatilor. Cei peste 150 000 de voluntari mobilizati de “Let`s Do It, Romania!” au crezut ca se poate si transmit un mesaj clar: daca e ceva care te deranjeaza, actioneaza, fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in jur! In plus, „Let’s Do It, Romania!” isi propune inca de la inceput sa arate  ca lucrurile pozitive sunt posibile si aici si ca si romanii se pot uni pentru o cauza comuna. In cazul „Let’s Do It, Romania!”, curatarea Romaniei de gunoaie.

Echipa “Let`s Do It, Romania!” multumeste tuturor voluntarilor implicati in acest proiect ambitios, incepand cu cei prezenti in ziua de curatenie, cat si toti cei care au participat la organizare, cartare, promovare. De asemenea, multumirile merg si la companiile care au sustinut acest proiect, dar si catre ong-uri si autoritatile centrale si locale.

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, care isi propune curatarea deseurilor din arealele naturale intr-o singura zi. In 2010 si 2011, in cele 2 editii organizate pana in prezent, peste 500 000 de voluntari au participat in Ziua de Curatenie Nationala. In 2012, Romania a facut curatenie pe 12 mai alaturi de Bulgaria, Republica Moldova si Turcia, ca parte din initiativa globala Let`s Do It World! Peste 100 de tari din intreaga lume vor organiza o zi de curatenie generala, in perioada 24 martie-25 septembrie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *