1883 de ani de atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania

1883 de ani de atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania
1883 de ani de atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania

Cu ocazia aniversarii a 1883 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, Campania Salvati Rosia Montana invita iesenii in data de 6 februarie 2014 la Ziua Rosiei Montane Iasi, eveniment dedicat patrimoniului cultural si natural existent la Rosia Montana. Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 17:00 la cafeneaua Meru ( B-dul Carol I, Casa cu Pasaj, Et. 1 ) si se va continua de la ora 19:00 in cafeneaua CUIB ( Str. Gavriil Musicescu nr. 14 ).

Aflata la cea de-a patra editie, Ziua Rosiei Montane reprezinta un prilej pentru a promova patrimoniul cultural si natural exceptional pe care Rosia Montana il adaposteste si pentru a accentua necesitatea conservarii si punerii in valoare a acestor vestigii, demne de includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Rosiei Montane Iasi propune publicului un program constand in vernisajul expozitiei fotografice ‘Un altfel de aur’, proiectii de filme documentare de lung si scurt metraj ce aduc in discutie patrimoniul cultural al Rosiei Montane si actiunile civice ale ultimului an si o prezentare pe tema patrimoniului natural si cultural al asezarii din Apuseni. Prezentarea va fi sustinuta de invitatii Conf. univ. dr. Carmen Gache si Prof. univ. Radu Andrei si va fi urmata de discutii cu publicul moderate de Asist. drd. Liviu Gajora.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX, reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei, care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr-un interval de timp impresionant – 2000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc in numeroase orase din tara si strainatate, precum Alba Iulia, Bucuresti, Brasov, Suceava, Berlin, Copenhaga, Londra, Paris, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul tuturor oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati pe Irina Faifer, telefon: 0753 046 654, e-mail: [email protected] sau accesati www.ziuarosieimontane.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *