Mostenirea defunctului imperiu…Moldova se elibereaza de pesticidele sovietice

Agen?ii economici, obliga?i s? raporteze generarea ?i gestionarea de?eurilor
Mostenirea defunctului imperiu...Moldova se elibereaza de pesticidele sovietice
Mostenirea defunctului imperiu…Moldova se elibereaza de pesticidele sovietice

Ultimul lot de deseuri de pesticide solide din depozitul central Danceni a fost evacuat spre incineratorul unei companii poloneze, unde urmeaza sa fie distrus prin tratare termica la temperaturi inalte.

Cele circa 150 de tone de deseuri au fost colectate in cadrul Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor si a produselor chimice periculoase in Republica Moldova, organizat de Ministerul Apararii in colaborare cu consiliile raionale din Ialoveni si Anenii Noi.

Timp de un an au scapat de pesticide

Lucrarile de transportare au fost realizate in perioada 30 noiembrie 2013 – 3 februarie 2014. Insa stocurile de pesticide pregatite pentru transportare in Polonia au fost colectate in perioada anilor 2006-2007 de catre o echipa specializata a Armatei Nationale din cadrul Brigazii „Stefan cel Mare” si Compania protectie chimica independenta.

„A fost o echipa instituita special, care a trecut o comisie medicala, un control specializat pentru a putea lucra cu deseurile”, a declarat sefa Sectiei ecologie si protectia mediului din cadrul Ministerului Apararii, Mariana Grama.

Presedintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu, s-a aratat multumit ca s-a ajuns la etapa in care locuitorii de aici au scapat de pesticide. „Din vremurile sovietice ne-au ramas mosteniri periculoase. Am implementat acest proiect pentru a avea o situatie ecologica mai buna. Procedura s-a desfasurat fara incidente. Avem si in continuare nevoie de sprijin. Trebuie sa restabilim solurile, locurile pe care s-au aflat aceste deseuri”, spune Lilian Popescu.

Si locuitorii s-au bucurat vazand cum ultimele containere cu pesticide sunt scoase din teritoriu. „A lucra pamantul fara grija ca acolo se afla un focar, inseamna foarte mult pentru noi. Trebuia numaidecat sa se implice cineva. Vor creste macar ierburile pentru vite, fara otravuri”, a spus directorul Liceului „Andrei Vartic”, Valentina Sacara.

Romania, stat lider al proiectului

Pentru realizarea fazei finale a proiectului, prin intermediul Fondului de incredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325.000 de euro reprezinta contributia tarii, restul banilor fiind donati de Romania, stat lider al proiectului, de Belgia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg, Estonia si Finlanda. „Sunt extrem de multumit. Am ajuns la etapa in care, printr-un efort conjugat si deloc simplu al partenerilor nostri din Alianta Nord-Atlantica, s-au identificat resursele necesare pentru lichidarea acestor deseuri. Este foarte important sa distrugem tot ce inseamna pesticide si produse chimice de pe teritoriul Republicii Moldova, care afecteaza apele reziduale, pamantul, calitatea produselor si viata oamenilor”, a declarat premierul Iurie Leanca.

Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca, a declarat ca statul roman va sustine si in continuare acest proiect. „Suntem abia la inceput, dar Romania este decisa sa contribuie si mai departe la eliberarea Republicii Moldova de aceste deseuri toxice pentru viata cetatenilor moldoveni”, a spus, in discursul sau, Marius Lazurca.

Polonia ne scapa de pesticide

Proiectul privind distrugerea pesticidelor si a produselor chimice periculoase din Republica Moldova este implementat in contextul Acordului incheiat intre Guvern si Organizatia pentru intretinere si aprovizionare a Aliantei Nord-Atlantice privind distrugerea pesticidelor si a produselor chimice periculoase in Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles. In cadrul proiectului, pana in luna mai 2014, de pe teritoriul Republicii Moldova urmeaza sa fie evacuate si distruse in Polonia circa 1.270 de tone de pesticide stocate in 15 depozite din raioanele tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *